Najave     | 03.10.2024. 12:35 |

Woman.comm konferencija govori o nasilju kao 'novom trendu' te izvještavanju medija

FENA Saopćenje, Foto/ Woman.comm

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Na ovogodišnjoj Woman.Comm konferenciji, koja će biti održana 15. i 16. oktobra u Sarajevu, najavljen je i panel "Je li nasilje novi clickbait opće javnosti" na kojem će biti riječi o izvještavanju medija o osjetljivim temama te njihovoj ulozi u skretanju pažnje sa problema i kreiranju senzacije.

Organizatori navode da je moderno digitalno doba donijelo brojne promjene u načinu na koji konzumiramo informacije, a uz one tradicionalne, sve veći značaj imaju online mediji i društvene mreže. Izazov je, stoga, uspostaviti balans između odgovornog izvještavanja i privlačenja pažnje publike.

Ističu da, umjesto da se femicid, pedofilija i druge vrste nasilja tretiraju s osjetljivošću prema žrtvama, koristi se senzacionalizam kako bi se povećala čitanost. Takvo izvještavanje, koje često detaljno opisuje zločine, ne samo da narušava dostojanstvo žrtava, već i normalizuje nasilje u društvu.

Kao govornici panela "Je li nasilje novi clickbait opće javnosti" učestvovat će Ida Prester, Milena Radulović, Adnan Kadribašić, Fedra Idžaković i Nina Išek Međugorac, dok će moderatorica biti Brankica Raković.

Raković je izjavila da je "click bait" novinarstvo posebno opasno u društvo u kojem živimo u kome je nasilje postalo poprilično normalizovano i vrlo rijetko dubinski reagujemo na njega.

- Upravo takvi naslovi i veliki broj takvih naslova će dovesti do toga da niko više neće reagovati, jer će to postati nešto što viđamo svakodnevno, da ne kažem da će postati normalno. Iz tog razloga bismo trebali da se borimo protiv ovakvih stvari jer nikome nisu potrebni ljudi koji su toliko umrtvljeni da ne reaguju na nasilje oko sebe - kazala je feministkinja Brankica Raković.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Prva Woman.Comm konferencija u Sarajevu okupila eksperte iz komunikacijske industrije

Promo

Super vijesti za korisnike mobilne mreže BH Telecoma: Automatska aktivacija VoLTE usluge

Telemach BH - Uzbudljivi svijet serija za mlade u EON Video klubu

B2B konferencija u Tuzli: Fokus je na klijentima