Izbori 2024     | 01.10.2024. 14:06 |

Skup NiP-a u Mostaru: Svijetla obraza izlazimo pred građane i tražimo podršku za nastavak borbe

FENA Saopćenje, Foto/ NiP

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

Završni skup Naroda i Pravde za Hercegovačko-neretvanski kanton održan je 30.9.2024. u Mostaru. U četiri godine postojanja Naroda i Pravde, u teškim uvjetima napada, potvora i laži, Narod i Pravda u ovom dijelu BiH Lokalne izbore dočekuje sa mnogo optimizma.

Omer Hujdur, čelni čovjek Naroda i Pravde HNK na početku svog obraćanja kazao je da Narod i Pravda u ovom kantonu egzistira u šest općina te na nivou kantonalne organizacije koja funkcionira u punom kapacitetu. Hujdur je istaknuo i kako je NiP u HNK odbijanjem ulaska u vlast pokazao kako mu je interes države i naroda na prvom mjestu. Također, imenovanje stručnih osoba koje nisu članovi NiP-a pokazuje, smatra Hujdur, novi koncept obnašanja vlasti. Osvrćući se na pravednu raspodjelu ključnih pozicija, Hujdur je naveo kako u MUP-u HNK od osam odgovornih pozicija nijednu ne obnaša Bošnjak, dok u Tužilaštvu HNK od 14 tužilaca samo četiri su Bošnjaci, dok je od 20 sudija samo šest Bošnjaka.

Na završnom skupu u Mostaru prisutnima su se obratili i kandidati za općinska, odnosno gradska vijeća Alma Pinjić, Elmir Šator, Fika Nazdrajić, Nermin Tabaković. Iako su, kada je riječ u Hercegovini, izbori u Mostaru u fokusu, Narod i Pravda je, osim izuzetne liste za izborna područja u Mostaru, ponudio i kvalitetne liste u Konjicu, Jablanici, Stocu i Čapljini.

Denis Zvizdić, zamjenik predsjednik Naroda i Pravde, u svom je obraćanju kazao kako je NiP moderna i progresivna politička organizacija, posvećena radu na terenu, spremna i sposobna da prepozna prioritete i ispuni očekivanja građana.

„Narod i Pravda je u Hercegovini na političku scenu ugradio jednu bitnu komponentu a to su moral i pravda. Bez toga nema opstanka i to treba stalno ponavljati. Ovo su lokalni izbori na kojim trebaju dominirati lokalne teme kao što su industrijske zone, komunalna pitanja, saobraćaj, urbani razvoj, igrališta, vrtići, škole i slično, mi to ne čujemo od političkih konkurenata jer oni nemaju šta ponuditi. Oni pokušavaju da nametnu teme koje nemaju veze sa lokalnim nivoom, optužuju nas da ne štitimo dovoljno interese države i pri tome koriste vrlo teške riječi kao što je izdaja. Zato su ovakve prilike zgodne da se razbiju te laži i podmetanja“, kazao je Zvizdić ukazujući na činjenicu da je, zahvaljujući Trojci, otvoren evropski put BiH, sačuvana perspektiva NATO integracija, sačuvani su svi ključni interesi države kao što su državna imovina i Ustavni sud BiH... Zvizdić je ukazao i da je pokrenuto šest apelacija prema Ustavnom sudu BiH i da su sve prihvaćene te je i tako pokazana odlučnost da se država zaštiti.

Kemal Ademović, prvi zamjenik predsjednika Naroda i Pravde ukazao je na činjenicu da se život građana odvija u lokalnoj zajednici i da je vezan za lokalnu zajednicu.

„Baš zato su važni ovi izbori. Spremili smo se da izađemo u 61 lokalnoj zajednici, to je za 21 općinu više nego na prethodnim Lokalnim izborima. Imamo velike ambicije i imamo obraza i razloga da izađemo pred građane i tražimo od građana da u ozbiljna razmatranja uzmu naše kandidate i na kraju im daju glas. Neću nabrajati šta je sve urađeno u Kantonu Sarajevo, na Ilidži, u Srebreniku. Zatekli smo porodiljnu naknadu od 300 za zaposlene i 200 za nezaposlene žene, a danas je ta naknada podignuta na 1.300 KM. Pa imate besplatne udžbenike, subvencije za vrtiće, podršku za višečlane porodice, ukinuta je participacija za liječenje... Smanjena je maloljetnička delikvencija, išli smo u opremanje policije, niz je pronatalitetnih mjera i politika...“, kazao je Ademović jasno poručivši da je potrebno građanima ponuditi alternativu u vidu borbe, stavljanja interesa države na prvo mjesto, jačanja države za sve.

(FENA) M. L.

NIP

Vezane vijesti

Informacije i uvjeti

Promo

Telemach BH - Uzbudljivi svijet serija za mlade u EON Video klubu

B2B konferencija u Tuzli: Fokus je na klijentima

Završno savjetovanje o kancelarijskom i elektronskom poslovanju od 21. do 23. oktobra u Neumu