Izbori 2024     | 01.10.2024. 22:28 |

Komšić podržao Bandića: Bit će dobar načelnik, njegova pobjeda bit će ozbiljna poruka strankama trojke

FENA Saopćenje, Foto/ SBiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

Predizborni skup Demokratske fronte održan je večeras u Novom Sarajevu, a osim nosioca liste Mirze Ramića, priustnima su se obratili kandidat za načelnika Muamer Bandić, te predsjednik DF i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je svim kandidatima poželio sreću na lokalnim izborima. A posebno se osvrnuo na kandidata za načelnika Bandića koji je osim Stranke za BiH, dobio podršku i SDA, DF-a i NES-a.

 

“Muamer želi pobjedu na izborima, ne ulazim uopšte ko su i šta su njegovi protukandidati, bez obzira što mislim da može biti dobar načelnik, ali ima jedna druga dimenzija njegove pobjede koja možda vama sada ne izgleda tako važna, a ta dimenzija njegove pobjede plus uspjeh Dennisa Gratza u općini Centar u borbi za načelničku poziciju ako se to desi, to je snažna poruka građana i građanki Sarajeva vlastima trojke”, istakao je Komšić.

 

“Živim u ovoj općini i znam šta je problem. Ali pored te lokalne dimenzije postoji ova opšta politička dimenzija. Mislim da su stranke trojke iznevjerile povjerenje birača i mislim da neki novi ljudi, drugi ljudi, pa ako hoćete i nove politike, trebaju da zauzmu mjesto u upravljanju ovim gradom počevši od ovih lokalnih izbora kao pripremu za sljedeći ciklus općih izbora koji dolaze za dvije godine. Sve je to paket i time je borba veća jer je borba teža jer nije samo borba za lokalne stvari već je i politička. Ljudi znaju o čemu se radi, pogotovo u Sarajevu", kazao je Komšić.

 

Potcrtao je da se moraju rješavati problemi koji su se nagomilali, i da valja eliminisati mržnju koja vlada u političkom životu u Sarajevu.

 

"Ovo je postalo toliko zatrovano tom mržnjom, a problemi se gomilaju, gomilaju i ne rješavaju se. Naš politički cilj je da se ta politička mržnja svede na najmanju moguću mjeru u Sarajevu", kazao je.

Kandidt za načelnika Novog Sarajeva Muamer Bandić poručio je da ima jako dobru saradnju sa zastupnicima DF-a u Skupštini KS i da tu saradnju namjerava da nastavi i u Općinskom vijeću kao načelnik, sa budućim vijećnicima DF-a.

“Za mene je jako bitno što Demokratska fronta stoji iza ove kandidature. DF je jedina stranka koja je do sada pokazala da je za bazične ljudske principe. To je prije svega gospodin Željko Komšić pokazao nebrojeno puta u svojim nastupima i onim situacijama kada je odbijao da daje intervjue za televizijske kuće koje su negirale genocid. To je bio jedan od najvažnijih principa koje poznaje pravo, on je poštovao sudske presude i to je ono za šta se ja borim cijelog svog života", kazao je Bandić.

 

Bandić je pojasnio da je prihvatio kandidaturu iz razloga što su građani bili na gubitku tokom mandata prethodnog načelnika i sukoba koji je imao sa Općinskim vijećem.

 

"Stranke trojke su u prethodnom mandatu napravile jedan politički dogovor koji je dobio povjerenje građana na prethodnim izborima. A onda su u jednom momentu, kada su dobili povjerenje građana,  napravili jedan ozbiljan sukob unutar svojih struktura zbog budžeta. Načelnik i vijeće su imali sukob i građani su praktično postali taoci tog sukoba”, poručio je Bandić i dodao:

 

“Okolnosti su da se radi o bloku tri stranke koje nisu ideološki povezane, već su povezane nekim interesnim grupama i prosto bi bilo nemoguće da se pokušao neki oblik političkog djelovanja pojedinačno. Iz tih razloga meni je drago da pored SDA i SBiH, da mi DF daje podršku”.

Kako kaže zastupati će sve interese građana općine Novo Sarajevo, te da će program biti dostupan svim građanima, a bazira se na prioritetima koji su utvrđeni na terenu.

 

"Pokušali smo da identificiramo sve probleme s kojima se građani susreću. Općina je u kontinuitetu bila nefunkcionalna, možda čak i kad je gospodin Komšić okončao mandat, tako da imamo veliki broj problema s kojima se građani Novog Sarajeva susreću i nadam se da ćemo zajedno riješiti te probleme i da općinu Novo Sarajevo učinimo općinom ugodnog življenja", zaključio je Bandić. Srdačan pozdrav

Stranka za BiH Novo Sarajevo

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Đonlagić: Želimo otkloniti potencijalno predlaganje novih zakona koji su u suprotnosti s Ustavom

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Informacije i uvjeti

Promo

Telemach BH - Uzbudljivi svijet serija za mlade u EON Video klubu

B2B konferencija u Tuzli: Fokus je na klijentima

Završno savjetovanje o kancelarijskom i elektronskom poslovanju od 21. do 23. oktobra u Neumu