Kultura     | 15.12.2022. 20:41 |

Vladimir Mićković u Mostaru se predstavio izložbom 'Ples trgovaca slasticama, začinima i amajlijama'

FENA Monika Ćubela Savić, Foto: Mario Obrdalj

MOSTAR, 15. prosinca (FENA) – Vladimir Mićković, akademski kipar, slikar, grafičar i jedan od najpoznatijih balkanskih i mediteranskih glazbenika, predstavio se mostarskoj likovnoj publici izložbom "Ples trgovaca slasticama, začinima i amajlijama", koja je otvorena u Klubu knjige „Ivo Andrić” u Mostaru.

- Radove sam radio proteklih četiri, pet godina i nastajali su tijekom mojih putovanja po Mediteranu, pa čak i južnije prema Tanzaniji. Zbir od desetak radova nastao je u Maroku, Tanzaniji, na Hvaru, na Lošinju, u Nizozemskoj i Grčkoj – rekao je Mićković u izjavi za Fenu.

Mićković je zahvalio prijateljici iz Zagreba Hani Lukas Midžić, kiparici, dizajnerici i ilustratorici, koja je u predgovoru kataloga ove izložbe opisala njegova istraživanja u umjetnosti i glazbi.

"Njegove bilješke ne opisuju znamenitosti, nego zvukove, mirise, gustoću i materičnost zraka. Njegove boje su hrabre i bezobrazne kao cvrčci koji ti ne daju odspavati popodne. Njegovi oblici su biomorfni poput morskih stvorenja, a maštoviti poput usput sklepanih priručnih pomagala svjetskog putnika", napisala je Lukas Midžić.

Inače, Vladimir Mićković široj je javnosti poznatiji kao izvođač sefardske muzike i sin poznatog mostarskog kipara Florijana Mićkovića, čiji je umjetnički rad itekako utjecao na njega.

- Cijelo sam djetinjstvo proveo u tatinom ateljeu. Mama je bila građevinski tehničar, ustvari arhitekta, tako da je odrastanje u takvom ambijentu imalo utjecaj na mene. Živio sam taj svijet, a na ovoj izložbi se to vidi, jer sam zamislio da ona bude preslika nekog ateljea. Sama postavka, način kako su radovi izloženi podsjeća na studio – dodao je Vladimir Mićković.

Govoreći o glazbenoj umjetnosti, kazao je kako za njega svaka izložba, skica, svaki rad ili platno i skulptura predstavljaju početak rada na albumu.

- Ako na albumu imam deset pjesama, trudim se da paralelno uz kompozicije pjesme i te aranžmane krenem raditi po jedan rad te usklađujem tonove, boje i frekvencije – istaknuo je.

Osvrnuo se i na kulturni život Mostara, kazavši kako je primijetio da je u zadnje vrijeme dodatno oživjela glazbena, književna i kazališna scena u najvećem gradu Hercegovine.

- Završili smo nedavno rad na predstavi koju je režirao Ivica Buljan po tekstu Marka Tomaša. Trebao sam otpjevati par pjesama, ali ta priča se proširila. Dobio sam i neke glumačke zadatke, ali već sam navikao biti na sceni – zaključio je Mićković.

Vladimir Mićković rođen je 1979. godine u Mostaru. Školu primijenjene umjetnosti i dizajna završio je u Zagrebu 1998. godine, a četiri godine kasnije, 2002. diplomirao je na kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Stanka Jančića.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Otvorena izložba slika Mladena Ivešića „Duhovni obzori – likovni horizonti“

Izložba slika Lene Kramarić u Muzičkom centru Pavarotti

Mladi crnogorski umjetnici predstavili se u Muzeju Žitomislić

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!