Bosna i Hercegovina     | 06.10.2022. 15:53 |

Djeca iz BiH i Crne Gore poslala poruku: Podržite rad dnevnih centara!

FENA Saopćenje, Foto/ Saopćenje

SARAJEVO, 6.oktobra (FENA) - "Podržite rad Dnevnog centra za djecu, naše kuće velikog srca" – glasi poruka koju su povodom Dječije nedjelje uputili djeca i mladi iz šest gradova Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Kroz poruke, korisnici dnevnih centara iz Mostara, Brčkog, Bijeljine, Banjaluke, Podgorice i Nikšića žele skrenuti pažnju na značaj ovih sigurnih prostora u kojima mnoga djeca, kojoj je to potrebno, mogu dobiti pomoć, podršku i poticajno okruženje za napredak, saopćeno je iz organizacije Save the Children.

- Ovo je prostor u koji kada dođem - osjećam se kao da su svi moji problemi nestali - kaže djevojčica Anja koja godinama dolazi u Dnevni centar "Altruist" u Mostaru. Tu je očekuje miran prostor za pisanje zadaće, pomoć i podršku učiteljica, no iznad svega - mnogo topline i druženja.

Medina iz Nikšića kaže da u Dnevnom centru „Defendologija“ dobija razumijevanje, a za Danicu iz Podgorice, Centar za prava djeteta Crne Gore znači sigurnost, ljubav, pažnju i prijateljstvo.

- Bez Dnevnog centra mnogi Romi ne bi imali mogućnosti pohađati školu. Za mene Dnevni centar „Vermont“ znači našu bolju budućnost - kaže Elvir iz Brčkog.

Amra iz Bijeljine s ponosom ističe da je prvi put u Dnevni centar „Otaharin“ došla kao dijete, a danas radi kao volonterka.

Kvalitetne usluge koje pružaju dnevni centri protežu se na dva nivoa – od konkretne pomoći i podrške, do prevencije. U dnevnim centrima djeca mogu dobiti podršku u učenju, učešće u kreativnom programu, psihosocijalnu podršku, a u nekima od njih i redovan obrok te mogućnost zadovoljenja osnovnih higijenskih potreba. Pažnja se poklanja i radu s porodicama djece u riziku.

- Dosadašnja iskustva pokazuju pozitivne rezultate. Osnažena djeca, sa većim stepenom samovrednovanja, samopouzdanja, usvojenim novim vrijednosnim sistemima i dobrim navikama stiču sve uslove da izrastu u uspješne, odgovorne i produktivne članove društva. Zbog toga je važno da ovakve usluge budu dostupne, te da donosioci odluka, stručna i šira javnost  prepoznaju njihov značaj i dugoročnu vrijednost - naglasila je Aleksandra Babić Golubović iz organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan, koja podržava rad šest dnevnih centara u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Save the Children apeluje na nadležne na lokalnim i višim nivoima odlučivanja da podrže proces integracije dnevnih centara u sistem socijalne i dječije zaštite i omoguće redovno finansiranje ove neophodne usluge. 

Podrškom Dnevnog centra kao "kuće velikog srca" pomaže se ne samo djeci i porodicama korisnika, već čitavoj zajednici u izgradnji prosperitetnijeg društva u kojem svaki pojedinac može ostvariti svoj puni potencijal, navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Save The Children: Posljedice klimatskih promjena dovele do gladi među više od 27 miliona djece

Save the Children: Podrška dnevnim centrima za djecu u riziku je ulaganje u budućnost

BiH treba da zaštiti pravo djeteta na čistu, zdravu i održivu sredinu

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli