Bosna i Hercegovina     | 21.11.2023. 10:31 |

Save the Children: Podrška dnevnim centrima za djecu u riziku je ulaganje u budućnost

FENA Promotivni tekst, Foto/ Save The Children

SARAJEVO, 20. novembar (FENA) - Predstavnici vlasti iz šest gradova iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore prisustvovali su online debati upriličenoj povodom Međunarodnog dana djeteta u organizaciji Save the Children za sjeverozapadni Balkan.

 

U fokusu debate bio je rad dnevnih centara za djecu u riziku koji su se pokazali kao najbolji vid prevencije i rješavanja problema s kojima se suočavaju mnoga djeca, poput odbačenosti iz društva, nasilja, disfunkcionalnosti porodica, napuštanja školovanja,  prosjačenja, boravka ili rada na ulici ili trgovine ljudima. Na stotine djece iz Bijeljine, Brčkog, Mostara, Banje Luke, Podgorice i Nikšića dosad su koristili ili koriste ovakav vid podrške, izrastajući u odgovorne pojedince koji ravnopravno participiraju i doprinose svojoj zajednici.

Glavnu riječ na ovoj debati imala su djeca, korisnici dnevnih centara, koji su iznijela svoja lična iskustva i uspješne priče.

-Došla sam u Centar za prava djeteta Crne Gore u Podgorici na prijedlog učiteljice, jer sam bila jako povučena i nisam znala kako da izrazim svoje mišljenje, da razgovaram sa drugom djecom, nisam bila spremna da riješim svoje probleme koje sam imala. Išla sam na savjetovanja, radionice i na podršku u učenju. Centar mi je puno pomogao i osnažio me. Sada imam puno više samopouzdanja, primjetila sam da slobodnije razmišljam, da mogu da kažem svoje mišljenje i aktivnija sam. Dnevni centar je jako važan zato što pruža svaku vrstu podrške svoj djeci. Prosto osnažuje djecu, šta nam god treba možemo da se obratimo Dnevnom centru, možemo im bilo šta reći, neće nas osuđivati ni zbog čega - ispričala je trinaestogodišnja korisnica Centra za prava djeteta Crne Gore.

Njen vršnjak iz Brčkog je rekao kako je postojanje Dnevnog centra posebno važno za djecu Rome s obzirom da se svojim aktivnostima bori protiv predrasuda, pruža konkretnu pomoć i brojne mogućnosti za svoje korisnike, i dodao: „Prijatelji iz Vermonta su pomogli ne samo meni nego i drugoj djeci da se uključe u obrazovni system. Ovaj Dnevni centar je pokazao svoju jačinu i profesionalnost da izvede djecu na pravi put, da imaju dobru budućnost“. Devetnaestogodišnjakinja, korisnica Dnevnog centra „Otaharin“ iz Bijeljine ispričala je kako je bila spremna napustiti osnovnu školu, ali je, zahvaljujući podršci zaposlenih, pronašla motivaciju da nastavi školovanje, pa je  nedavno i uspješno maturirala srednju školu.

Iako različite, svaka od priča korisnika centra nosi istu poruku, a to je da su, upravo zahvaljujući sistemskoj podršci i redovnom pohađanju programa dnevnih centara uspjeli da se osnaže, prevaziđu probleme, steknu društvenu podršku i stvore put za perspektivnu budućnost.

Organizacija Save the Children već dugi niz godina podržava rad dnevnih centara u materijalnom smislu, ali i kroz obuke za zaposlenike, jačanje kapaciteta i zagovaranje u lokalnim zajednicama. Online debata koja je okupila donosioce odluka, djecu i roditelje korisnike, koordinatore i predstavnike javnosti, bila je prilika da se podijele iskustva i dobre prakse te iskaže apel za većom podrškom lokalnih vlasti.

-Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta želimo skrenuti pažnju na važnost Dnevnih centara u kojima mnoga djeca koja su u riziku, mogu dobiti pomoć, podršku i poticajno okruženje za napredak. Većina centara još uvijek nije postala dijelom sistema socijalne i dječije zaštite u svojim zajednicama što uveliko otežava njihovu finansijsku stabilnost i dovodi u pitanje održivost. Save the Children apeluje na nadležne na svim nivoima odlučivanja da podrže proces integracije dnevnih centara u sistem socijalne i dječije zaštite i omoguće redovno finansiranje ove neophodne usluge. Podrškom Dnevnog centra pomaže se ne samo djeci i porodicama korisnika, već čitavoj zajednici u izgradnji stabilnog društva u kojem svaki pojedinac može ostvariti svoj puni potencijal - zaključila je Aleksandra Babić Golubović, projektna direktorica organizacije Save the Children za Sjeverozapadni Balkan.

Kako bi pokrenuli promjene u svojim lokalnim zajednicama, pored učešća na online debati, djeca iz dnevnih centara kojima upravljaju organizacije “Otaharin” iz Bijeljine, “Altruist” iz Mostara, “Nova Generacija” iz Banjaluke, “Defendologija” iz Nikšića, “Vermont” iz Brčkog i “Centar za prava djeteta Crne Gore” iz Podgorice, u proteklom su periodu kreirala svoje mini zagovaračke kampanje.

Kroz treninge medijske pismenosti i mentorstvo djeca su osposobljena da pokrenu vlastite kampanje i predstavnicima lokalnih vlasti, ali i široj javnosti prenesu njima važne poruke.

Njihova dostignuća objedinjena su u videu:

https://www.youtube.com/watch?v=kZMoiBYgenY

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Save The Children: Posljedice klimatskih promjena dovele do gladi među više od 27 miliona djece

BiH treba da zaštiti pravo djeteta na čistu, zdravu i održivu sredinu

Osnovci iz Ključa, Cazina i Bosanskog Petrovca predstavili svoje kampanje za dobrobit zajednice

Promo

Putujte bezbrižno uz m:tel roming tarifne opcije

Hemofarm u Banjoj Luci predstavio 'Stada Expo' multimedijalnu platformu

m:tel na druženju sa studentima Fakulteta elektrotehnike u Tuzli