Bosna i Hercegovina     | 28.09.2022. 11:32 |

Salkić uputio čestitku povodom Dana Bošnjaka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, danas je uputio čestitku povodom Dana Bošnjaka.

Salkić je istakao da Bošnjaci moraju biti svjesni da je Bosna i Hercegovina matica svih Bošnjaka i da svoje poglede trebaju usmjeriti prema svojoj matici, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS-a.

- Mi, Bošnjaci, smo jedan od najstarijih naroda na Balkanu, naše ime je vezano za našu domovinu koja ima hiljadugodišnju historiju. Naša historija obilježena je zabranom upotrebe našeg nacionalnog imena, negiranjem našeg identiteta, negiranjem našeg jezika, protjerivanjima, teškim zločinima i na koncu genocidom, uprkos svemu navedenom danas na bilo kojem mjestu u svijetu možemo slobodno i ponosno reći da smo Bošnjaci - naveo je.

Napominje da je 28. septembra 1993. godine na zasjedanju Prvog bošnjačkog sabora donesena  historijska odluka, usvojena je Deklaracija o vraćanju historijskog imena Bošnjacima i naziva maternjeg jezika - bosanski jezik.

- Nacionalističke politike i ideje u našem okruženju nisu pobjeđene i nisu odustale od svojih ratnih ciljeva, koje žele realizirati danas u miru. Dodatni je to poziv i obaveza svima nama  da istrajemo i da sačuvamo naše ime, naš jezik i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Bošnjaci moraju biti svjesni da je Bosna i Hercegovina matica svih Bošnjaka i svoje poglede trebaju usmjeriti prema svojoj matici. Svim Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu čestitam Dan Bošnjaka - poručio je Salkić. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Tuzli predstavljanje knjige 'Genocidna namjera – Bratunac 1992.' Ramiza Salkića

Salkić pozvao međunarodnu zajednicu da radi na eliminaciji posljedica genocida

Salkić: Dačiću, Srbija je potpisnik a ne garant Daytona

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu