Kultura     | 10.01.2022. 14:57 |

U Tuzli predstavljanje knjige 'Genocidna namjera – Bratunac 1992.' Ramiza Salkića

FENA Saopćenje, Foto/ BKC Tuzla

TUZLA/SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Bosanska medijska grupa i Bosanski kulturni centar (BKC) u Tuzli organizirat će u srijedu predstavljanje knjige "Genocidna namjera – Bratunac 1992." autora Ramiza Salkića, saopćeno je iz BKC-a.

Izdavački projekat "Genocidna namjera – Bratunac 1992." bit će realiziran u nekoliko Salkićevih knjiga s ciljem da ukaže na to da ratni zločlin ne zastarijeva i da društvo ima obavezu dokumentovati i do krajnjih mogućnosti istražiti ratne zločine te  tragom tih nalaza, provesti istrage, suđenja i kazniti počinitelje.

- U protivnom, zločin koji živi oko nas, iskoristit će prvu priliku i vaskrsnuti. A tada se ciklus zla ponavlja i onda ne postoji reakcija koja ga može zaustaviti - navedeno je u saopćenju.

Mehmed Pargan u predgovoru Salkićeve knjige navodi da izjave preživjelih, spiskovi ubijenih i analize, kojima obiluje cijeli projekat, predstavljaju validnu informaciju na čijem temelju su nadležni sudovi obavezni pokrenuti proces protiv osumnjičenih.

Čak i presude koje su integralni dio ove knjige obavezuju sud koji ih je donio da osobe iz drugih predmeta procesuira ako postoji bilo kakav osnov po kojem su povezane s počinjenim zločinima. Nažalost, to se još nije desilo, naveo je Pargan.

Osim njega, najavljeni promotori Salkićeve knjige su recenzenti Almasa Hadžić i Avdo Huseinović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Večeras u Tuzli izvedba 'Poeme o bosanskom bijelom šehidu'

Premijera predstave 'Pipi Duga Čarapa' 29. marta u BKC-u Tuzla

U Mostaru promovirana knjiga 'Primjena opće pripremnih vježbi'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta