Bosna i Hercegovina     | 25.12.2021. 17:53 |

Salkić pozvao međunarodnu zajednicu da radi na eliminaciji posljedica genocida

FENA Saopćenje, Foto/ Foto arhiva

SARAJEVO, 25. decembra (FENA) - Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić smatra da je anticivilizacijski i nemoralno tražiti od žrtava nad kojima je počinjen genocid da prihvate ukidanje zakona koji predviđa kažnjavanje onih koji negiraju genocid i veličaju presuđene ratne zločince.

- Ako ti zahtjevi dolaze od predstavnika međunarodne zajednice onda je to nastavak izdaja započete u julu 1995. godine kada ste izdali stanovnike „sigurnih zona“ UN Srebrenica i Žepa, kojima ste upravo vi preko Rezolucija UN-a garantovali sigurnost. Svako onaj ko prihvati ovakvu ucjenu biće zabilježen u historiji kao izdajnik žrtava genocida, istine i pravde. Sa žrtvama genocida, istinom i pravdom ne smije biti trgovanja niti truhlih kompromisa – istakao je Salkić.

Mišljanja je da međunarodna zajednica uvijek popuštala pod ucjenama i pritiscima, uglavnom nasilnika, zbog čega, kako kaže, nije ni intervenirala blagovremeno da spriječi genocid nad Bošnjacima „sigurnih zona“, kojeg su počinila vojska i dijelovi policije pobunjenih bosanskih Srba.

Poziva međunarodnu zajednicu da umjesto ustupaka negatorima genocida pokrene aktivnosti na eliminaciji posljedica genocida na bazi presuda dva međunarodna suda.

- Na to vas obavezuje važeća Konvencija i Rezolucija UN-a. Samo eliminacijom posljedica genocida međunarodna zajednica može donekle saprati mrlju sa svoje savjesti zbog činjenice da je dozvolila pobunjenim bosanskim Srbima da počine genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima. Ako uopšte i osjećaju grižnju savjest zbog takvog postupka 1995. godine. Ovo je vrijeme u kojem naši prijatelji i neprijatlji trebaju shvatiti da mi imamo kičmu i da nećemo prihvatiti danas, a ni u budućnosti, uspostavu anticivilizacijskih vrijednosti u našoj domovini Bosni i Hercegovini – poručio je Salkić, saopćeno je iz njegovog ureda. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

BNV: Genocid mora biti osuđen na globalnom nivou

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila sramno negiranje genocida

Brazilski predsjednik Lula optužio Izrael za genocid u Gazi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu