Bosna i Hercegovina     | 17.05.2022. 16:12 |

Predstavljena studija 'Čista rijeka Miljacka'

FENA Saopćenje, Foto/ Gradsko vijece

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Studija “Čista rijeka Miljacka” prezentirana je danas predstavnicima SERDA-e, Grada Sarajeva i Skupštine Grada Istočnog Sarajevo, a inicijator projekta je predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović.

S obzirom da je u toku proces prijema Grada Sarajeva u asocijaciju gradova “25+5 SDG Cities” a koji djeluju u pet različitih oblasti širom svijeta, otvara se put za Grad Sarajevo, kao član asocijacije, da delegira nekoliko ključnih projekata, relevantnih za Sarajevo, a među kojima je i studija "Čista rijeka Miljacka”.

Na konsultativnom sastanku je Ademović naglasio snažno opredjeljenje Grada Sarajeva da okupi sve relevantne subjekte i da zajednički poduzmu sve potrebno da se svi projekti sadržani u studiji, po utvrđenim prioritetima i realizuju u realno mogućim rokovima, a uz korištenje raspoloživih sredstava međunarodne zajednice, u najvećoj mogućoj mjeri.

Studijom je obrađeno područje u oba entiteta BiH s ciljem poboljšanja i očuvanja kvalitete vode u predmetnim vodotocima, zaštite resursa i ekosistema slivnih područja rijeka Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i neposrednog sliva rijeke Bosne do vodomjerne stanice u Reljevu.

Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo, općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, opština Pale i Istočni Stari Grad, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, kontinuirano rade na realizaciji projekata sadržanih u studiji, u skladu sa svojim prioritetima i mogućnostima.

Kroz tu studiju definirane su konkretne aktivnosti i mjere: rješavanje kanalizacione infrastrukture, prečišćavanje industrijskih, kanalizacionih, sanitarnih i drugih otpadnih voda, uklanjanje i sanacija divljih deponija i ostalih deponija, sprječavanje nelegalne eksploatacije šljunka iz vodotoka i procjena uticaja postojećih i planiranih hidro-energetskih postrojenja.

Podršku nastojanjima Grada Sarajeva i ukupne zajednice da se značajan projekt što prije realizuje pružio je i jedan od osnivača i izvršni direktor instituta za praćenja indeksa napretka ka održivim ciljevima razvoja UGSDGI, odnosno inicijative 25+5 SDG, Roland Schatz, koji kao gost Grada Sarajeva, boravi u dvodnevnoj posjeti, saopćeno je iz Gradskog vijeća Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajevo Jasmin Ademović primio delegaciju Grada Berna

Ademović upriličio prijem za viceprvaka Evrope u taekwondou Husića

Ademović u Vijećnici ugostio članove Internacionalne akademije nauka i umjetnosti BiH

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije