Kultura     | 20.05.2022. 21:00 |

Ademović u Vijećnici ugostio članove Internacionalne akademije nauka i umjetnosti BiH

FENA Saopćenje, Foto/ Gradsko Vijeće

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Obilježavanje prve godišnjice postojanja impresivnog djelovanja Internacionalne akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine počelo je danas održavanjem Godišnje skupštine na kojoj su promovisani novi članovi, kao i počasni članovi akademije, te dodijeljene nagrade „Emerik Blum” za razvoj nauke i tehnologije i ukupan razvoj BiH i nagrada „Mak Dizdar“, za mlade naučnike, a svečanost je večeras završena prijemom u Vijećnici, u organizaciji Grada Sarajeva,  kome je domaćin bio predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.

Predsjedavajući Ademović pozdravio je uvažene članove akademske zajednice te prisutne goste i zvanice. U svom obraćanju je istakao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo biti dio obilježavanja prve godišnjice postojanja ove internacionalne institucije koja potiče razvoj nauke i umjetnosti, čuva, njeguje i promoviše znanstvenu i kulturnu tradiciju te izražava spremnost za promjene koje su primjerene vremenu i potrebama sredine iz koje potiče i u kojoj egzistira.

U ime gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i u svoje lično ime, zahvalio se Internacionalnoj akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine za doprinos razvoju nauke i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, a i šire. 

Dodao je da se jedino zajedničkim radom može doprinijeti razvoju Bosne i Hercegovine, gdje  angažovanje struke i nauke može bitno djelovati na zaustavljanju odlaska mladih iz naše domovine.

Svečanost je uveličao Giorgio Surian, operni pjevač, izvođenjem popularnih opernih arija te Kenan Mačković sevdalinkama.

U okviru zvaničnog programa obilježavanja sutra, 21.05.2022. godine, u Hotelu Europa održat će se  konferencija pod nazivom „Putevi dijaspore i domovine - dijaspora u funkciji razvoja BiH”  u organizaciji razreda za dijasporu predvođenog profesoricom Edinom Selesković, voditeljicom razreda.

Na Konferenciji će pozdravni govor održati predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.

Raznovrstan i bogat dijapazon govornika će na konferenciji predstaviti glavna demografska kretanja u BiH, uzroke i posljedice iseljavanja, metode i načine usporavanja tih procesa, kao i ekonomska, socijalna, kulturna i ostala kretanja u sadašnjoj dijaspori, te primjere uspješne saradnje dijaspore i domovine sveobuhvatnim pristupom povezivanju. Konferencija će predložiti i sugerisati mjere kako da se nepovoljni procesi zaustave i koriguju.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajevo Jasmin Ademović primio delegaciju Grada Berna

Ademović upriličio prijem za viceprvaka Evrope u taekwondou Husića

Kurjak: Kada političari shvate da trebaju savjete umnih ljudi, učinit ćemo BiH funkcionalnom

Promo

m:SAT  - televizija dostupna bilo gdje

Radionica Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA TP Mostar

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!