Kultura     | 20.05.2022. 21:00 |

Ademović u Vijećnici ugostio članove Internacionalne akademije nauka i umjetnosti BiH

FENA Saopćenje, Foto/ Gradsko Vijeće

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Obilježavanje prve godišnjice postojanja impresivnog djelovanja Internacionalne akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine počelo je danas održavanjem Godišnje skupštine na kojoj su promovisani novi članovi, kao i počasni članovi akademije, te dodijeljene nagrade „Emerik Blum” za razvoj nauke i tehnologije i ukupan razvoj BiH i nagrada „Mak Dizdar“, za mlade naučnike, a svečanost je večeras završena prijemom u Vijećnici, u organizaciji Grada Sarajeva,  kome je domaćin bio predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.

Predsjedavajući Ademović pozdravio je uvažene članove akademske zajednice te prisutne goste i zvanice. U svom obraćanju je istakao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo biti dio obilježavanja prve godišnjice postojanja ove internacionalne institucije koja potiče razvoj nauke i umjetnosti, čuva, njeguje i promoviše znanstvenu i kulturnu tradiciju te izražava spremnost za promjene koje su primjerene vremenu i potrebama sredine iz koje potiče i u kojoj egzistira.

U ime gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i u svoje lično ime, zahvalio se Internacionalnoj akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine za doprinos razvoju nauke i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, a i šire. 

Dodao je da se jedino zajedničkim radom može doprinijeti razvoju Bosne i Hercegovine, gdje  angažovanje struke i nauke može bitno djelovati na zaustavljanju odlaska mladih iz naše domovine.

Svečanost je uveličao Giorgio Surian, operni pjevač, izvođenjem popularnih opernih arija te Kenan Mačković sevdalinkama.

U okviru zvaničnog programa obilježavanja sutra, 21.05.2022. godine, u Hotelu Europa održat će se  konferencija pod nazivom „Putevi dijaspore i domovine - dijaspora u funkciji razvoja BiH”  u organizaciji razreda za dijasporu predvođenog profesoricom Edinom Selesković, voditeljicom razreda.

Na Konferenciji će pozdravni govor održati predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.

Raznovrstan i bogat dijapazon govornika će na konferenciji predstaviti glavna demografska kretanja u BiH, uzroke i posljedice iseljavanja, metode i načine usporavanja tih procesa, kao i ekonomska, socijalna, kulturna i ostala kretanja u sadašnjoj dijaspori, te primjere uspješne saradnje dijaspore i domovine sveobuhvatnim pristupom povezivanju. Konferencija će predložiti i sugerisati mjere kako da se nepovoljni procesi zaustave i koriguju.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajevo Jasmin Ademović primio delegaciju Grada Berna

Ademović upriličio prijem za viceprvaka Evrope u taekwondou Husića

Kurjak: Kada političari shvate da trebaju savjete umnih ljudi, učinit ćemo BiH funkcionalnom

Promo

Uz mtel Siguran NET budite bezbjedni gdje god da surfujete

Počinje nova sezona Addiko SME akademije, partner projekta i ove godine EBRD

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije