Bosna i Hercegovina     | 19.06.2020. 13:09 |

NB - Obradović pokrenuo inicijativu za spasavanje arheološkog nalazišta Badanj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Zastupnik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amer Obradović pokrenuo je inicijativu za spasavanje arheološkog nalazišta Badanj kod Stoca, čiju neposrednu blizinu stolačke vlasti koriste kao lokaciju za deponovanje smeća.

Ova deponija se nalazi između pećine Badanj i Drenovačke pećine u blizini rijeke Bregave, u zoni koja prema odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH odgovara prvoj zoni zaštite.

- Općina Stolac već duže vrijeme deponuje smeće u neposrednoj blizini nacionalnog spomenika a treba istaći da se u blizini deponije nalaze i dva prirodna izvora vode - Jama i Zilino vrelo, koje se ulijevaju u rijeku Bregavu. Ovi izvori se, također, nalaze u zaštitnom pojasu spomenika, što znači da deponija ne ugrožava samo nacionalni spomenik države Bosne i Hercegovine, nego i čitav ekosistem ovog dijela toka rijeke Bregave - saopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Obradović navodi kako sama Odluka o proglašenju Arheološkog područja Badanj u Borojevićima kod Stoca izričito obavezuje sve nivoe vlasti u Federaciji da se suzdrže od poduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu oštetiti nacionalni spomenik ili dovesti u pitanje njegovu zaštitu i rehabilitaciju.

Istovremeno ističe kako se spomenutom inicijativom traži od Federalne uprave za inspekcijske poslove da izvrši nadzor i poduzme sve potrebne mjere da se zaštite nacionalni spomenik Badanj i ekosistem rijeke Bregave.

- Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković je podnio inicijativu da Stolac dobije status grada pozivajući se na njegovo bogato kulturno-historijsko naslijeđe, a u praksi je uništio Stari grad, uništio nekropolu Radimlja, a ovom deponijom uništava i nacionalni spomenik Badanj i ekosistem Bregave. Sa takvim odnosom prema baštini, Stolac ne zaslužuje status grada - navodi Obradović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Poljska planira da od EU zatraži uvođenja sankcija na poljoprivredne proizvode iz Rusije i Bjelorusije

Talijanska opera uvrštena na popis kulturne baštine UNESCO-a

Zuko: Omogućiti korisnicima pravo da izabare kliniku u kojoj će raditi biomedicinski potpomognutu oplodnju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo