Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost predsjednika Foruma mladih SDPBIH Damira Filipovića

Saopćenje

Putem sredstva javnog informisanja obavješteni smo da u Livno dolazi Zlatko Dalić, selektor nogometne reprezentacije Hrvatske. To naravno da ne bi predstavljalo problem da sa njim na doček ne dolazi i Marko Perković Thompson, poznat po otvorenom propagiranju fašizma.

Tim povodom pa se s pravom postavlja pitanje da li se Zlatko Dalić i reprezentaticija RH poistovjećuju sa ratnim zločincima!?

„Svi smo se radovali rezultatu Hrvatske na Svjetskom prvenstvu, podržavajući ih od prvog dana, prateći i ispraćajući svaku njihovu pobjedu u najboljim dobrosusjedskim odnosima. Nažalost, na ovim prostorima i sport je dnevno politička tema, razlog da se mrzimo, razlog da vidimo različitosti naših naroda kao problem, vrijeđamo i uzvikujemo fašističke parole ili pjevamo pjesme koje su protkane fašizmom. Nedopustiv je i krajnje nekorektan odnos političkih struktura koje se služe ovakvim stvarima zbog boljeg izbornog rezultata koristeći mržnju radi homogenizacije biračkog tijela.

U tom kontekstu dolazak Thompsona u Livno ne predstavlja ništa novo. Također, vjerujem da moja reakcija nažalost neće promijeniti mišljenje organizatora ili da postoji mogućnost da se koncert otkaže, ali jednostavno imam obavezu i potrebu da reagujem. Thompson je prošle godine u Mostaru održao koncert u znak podrške šestorci bivših zvaničnika tzv. Herceg-Bosne koji su osuđeni pred Haškim tribunalom za udruženi zločinački poduhvat nad bošnjačkim stanovništvom. Ovaj put dolazi da podrži Zlatka Dalića i nogometaše hrvatske reprezentacije, pa se s pravom postavlja pitanje da li se Zlatko Dalić i reprezentacija RH poistovjećuju sa ratnim zločincima!?

Forum mladih SDP BiH je reagovao i na koncert koji se održao u Mostaru prošle godine. Reagovali smo i 2007. godine i zaustavili održavanje koncerta Thompsona u Sarajevu povodom desetogodišnjice od posjete pape Ivana Pavla II.

I ovu priliku koristim da najoštrije osudim najavljeni koncert Marka Perkovića Thompsona u Livnu, te još jednom pozivam selektora hrvatske reprezentacije Zlatka Dalića da ne dozvoli da veo Thompsonovog fašizma prekrije njegov uspjeh i uspjeh hrvatskih nogometaša“, navodi Filipović.

 

SDP
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.