Bosna i Hercegovina     | 04.01.2022. 13:53 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. januara (FENA) - Nakon što su, kako navode iz SDP-a, premijer Fadil Novalić i Vlada FBiH ponovo izigrali povratnike i nisu u budžetu planirali potrebna i obećana sredstva, Klub zastupnika SDPBiH u Parlamentu FBiH danas je uputio u parlamentarnu proceduru četiri amandmana na budžet FBiH za 2022. kojim se osiguravaju povećanje sredstava od 18.700.000 KM za pomoć povratnicima i održivom povratku, posebno na području Republike Srpske.

U saopćenju iz ove stranke tvrde da bi usvajanjem tih amandmana bilo ispunjeno javno dato obećanje predsjednika svih državotvornih stranaka nakon sastanaka održanih jesenas s predstavnicima povratnika u Skupštinama i Općinama s područja RS-a.

Podsjećaju da su se tada predsjednici najvećeg broja stranaka zastupljenih u Parlamentu Federacije BiH obavezali da će podržati i osigurati da u budžetu za 2022. za povratničku populaciju bude izdvojeno 1,5 posto od ukupnih budžetskih prihoda i primitaka što na godišnjem nivou treba iznositi oko 50 miliona KM. Uprkos postignutom dogovoru i obećanjima Vlada FBiH je, tvrde iz SDP-a, u potpunosti izignorisala dogovoreno i nije planirala potrebno povećanje budžeta Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice.

Zbog svega navedenog Klub zastupnika SDPBiH je predloženim amandmanima predložio povećanje budžeta resornog ministarstva za 18.700.000 KM, i to 13.700.000 na poziciji - Transfer za raseljena osobe i povratnike i 5.000.000 KM na poziciji - Tekući transferi za programe povratka u RS.

To bi u konačnici povećalo budžet ministarstva sa 33.174.692 KM na 51.874.692 KM čime bi u potpunosti bilo ispunjeno javno dato obećanje kao i očekivanja i potrebe povratnika. Planirana sredstva su predložena da budu skinuta sa pozicija koje nisu esencijalne i na kojima ništa neće biti ugroženo, kao niti jedan jedini predviđeni kapitalni projekat.

- Očekujemo podršku od strane svih klubova u Predstavničkom domu, a posebno onih čije stranke su javno obećale povećanje sredstava za povratnike i održiv povratak - saopćeno je iz SDP-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Vlada TK prihvatila izjašnjenja na amandmane na prijedlog budžeta TK za 2024.

Izraelski parlament odobrio državni budžet, vrijedan 159 milijardi dolara

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta