Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 30.03.2018. 11:43 |

Iranci koriste bezvizni režim sa Srbijom kako bi prešli u Evropsku uniju

FENA Internet

BEOGRAD, 30. marta (FENA) - Do prije šest mjeseci porodica Lovimi iz Irana nikada nije čula za Srbiju. Ali, danas su u Beogradu gdje su bez viza stigli u augustu prošle godine, i čekaju na odlazak u Njemačku gdje namjeravaju izgraditi novi život, piše AFP.

Četveročlana porodica je iz grada Ahvaz u provinciji Khuzestan, gdje žive uglavnom Arapi. Oni se žale da kao Arabi nemaju prava u Iranu, djeca su im primorana učiti Perzijski, a tretiraju ih kao građane drugog reda. Kada su Teheran i Beograd dogovorili ukidanje viza oni su se odlučiti otići.

Od augusta prošle godine, oko 7.000 Iranaca je stiglo u Srbiju, prvo kao turisti, ali neki od njih su krenuli na put bez povratka.

- Nikada nismo mislili doći u Beograd, nismo ni čuli za njega. Otišli smo u Tursku, ali su nas krijumčari prebacli ovamo - kazala je Shahla Lovimi.

Put su platili 22.000 eura. Mjesecima su čekali da budu prebačeni u Njemačku, ali su ih krijumčari prevarili i ostavili u Srbiji.

Srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić je izjavio da su dvije države svjesne problema te da će pokušati spriječiti zloupotrebu bezviznog režima, javlja AFP.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Iz europskog Plana rasta za Zapadni Balkan za Srbiju 1,6 milijardi eura, za BiH 969 milijuna eura?

Migranti iz Srbije bježe u BiH

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu