Svijet     | 30.01.2018. 12:17 |

U eksploziji u Jemenu poginulo 11 osoba

FENA Internet

SANA, 30. januara (FENA) - U Jemenu je na kontrolnom punktu kojeg nadziru lokalne snage u eksploziji automobila bombe poginulo najmanje 11 osoba, a tri osobe su ranjene.

Naoružani muškarci počeli su, prema izjavama očevidaca, da pucaju nakon što se bombaš samoubica dovezao automobilom napunjenim eksplozivom do kontrolnog punkta na sjeveroistoku grada Ataq u Jemenu, glavnog grada provincije Shabwah.

Kontrolni punkt, kako izvještava Reuters, nadziru lokalne snage lojalne Ujedinjenim Arapskim Emiratima, državi koja je dio velike arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, i koja je intervenirala u Jemenu tokom građanskog rata 2015. u pokušaju da vrati na vlast predsjednika Abed-Raboa Mansura Hadija, nakon što su šiitski pobunjenici Huti krenuli na luku Aden i primorali ga da pobjegne u Rijad.

Odgovornost za napad još nije niko preuzeo, a Reuters navodi da je on sličan prethodnim operacijama Al Kaide na Arabijskom poluotoku (AQAP), koja djeluje u toj oblasti.

Elitne snage Shabwaha obučavane u UAE u okviru borbe protiv ekstremista Islamske države, protjerale su ekstremiste AQAP iz Ataqa u velikoj vojnoj operaciji u augustu prošle godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Jemenu od 2015. godine ubijeno 45 novinara

Milinković i Beriša obišli kuću obitelji Krvavac kod Gackog i osudili napad na povratnike

Milinković osudio napad na povratničku obitelj: Mi u Gacku nemamo suživot, mi ovdje imamo život

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije