Najave     | 23.01.2018. 13:38 |

Durmo: Interes za obilježavanje 'Igmanskog marša' raste iz godine u godinu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u Kantonu Sarajevo nosilac je aktivnosti organizacije tradicionalnog pohoda i prigodnog programa na Igmanu čime će 27. januara biti obilježena 76. godišnjica "Igmanskog marša", jedne od najznačajnih operacija tokom NOB-a u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Organizacionog odbora "Igmanski marš 2018." Ibrahim Durmo kazao je Feni da interes za tu manifestaciju raste, iz godine u godinu, te je prerasla u međunarodnu. Tradicionalno dolaze antifašisti iz država bivše Jugoslavije, ali i Austrije, Italije, Rusije…

- Na Igmanu i ove godine, sudeći po najavama, očekujemo veliki skup antifašista odakle će biti poslana poruka narodima u BiH i okruženju da je Sarajevo antifašistički grad, da antifašisti BiH i regije neće dozvoliti najezdu fašizma koji se javlja u regiji pa i svijetu. Na ovogodišnjoj manifestaciji očekujemo više od 20.000 posjetilaca - kazao je Durmo.    

Naglašava da se privode kraju posljednje pripreme. Očekuju da će ih i vrijeme poslužiti, a udruženja iz Hadžića i Ilidže spremna su da u slučaju potrebe djeluju na čišćenju terena da bi ta manifestacija mogla biti nesmetano održana.

U skladu s Programom manifestacije na spomeniku na Brezovači bit će položeno cvijeće i formirana kolona koja će ići u pravcu Mrazišta i Velikog Polja, gdje će, također, biti položeno cvijeće na partizanske spomenike i šehidskom mezarju. Centralni događaj bit će upriličen na Velikom Polju, na planini Igman.

Durmo kaže da će i ove godine na "Igmanskom maršu" sudjelovati i Albin Pibernik iz Ljubljane, najmlađi sudionik tog marša 1942. godine. Bit će to, između ostalog, i prilika da se Pibernik susretne s glumcem koji je osamdesetih godina prošlog stoljeća igrao njegov lik u filmu "Igmanski marš". Program će biti upotpunjen nastupom bh. umjetnika Josipa Pejakovića, a druženje će biti nastavljeno uz vojnički grah i čaj.

Programom je planiran i susret delegacije manifestacije "Igmanski marš", u zgradi Vlade KS, sa ministrom za boračka pitanja Muharemom Fišom, te sastanak predstavnika antifašista regije koji će razgovarati o obilježavanju godišnjice bitaka na Sutjesci i Neretvi. Antifašisti susjednih država zainteresirani su, kaže, za sudjelovanje u organizaciji obilježavanja tih značajnih datuma iz historije. 

U organizaciji međunarodne antifašističke manifestacije "Igmanski marš" sudjeluju i četiri općine (Vogošća, Novi  Grad, Ilidža i Hadžići) kroz koje je (na području današnjeg Kantona Sarajevo) 1942. prošla Prva proleterska brigada u pokretu do istočne Bosne, te Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH zaduženo za organiziranje kolone, kao i mnogi drugi. U marševskoj koloni bit će i članovi planinarskih društava i izviđači.

Igmanski marš izveden je u noći 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske pješačilo je 17 sati. Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježena 76. godišnjica 'Igmanskog marša'

Fišo primio delegaciju sudionika obilježavanja 'Igmanskog marša'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel