Stranačke aktivnosti     | 28.10.2024. 14:07 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje, Foto/ Ilustracija

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

SDA: Trojka ponovo pravi ustupke Dodiku, prihvataju neustavan zakon

Trojka u procesu ispunjavanja uvjeta na evropskom putu ponovo namjerava praviti nedopustive ustupke Miloradu Dodiku.

Pristanak Trojke da se na zahtjev vlasti entiteta RS u Program integrisanja u Evropsku uniju uvrsti i Zakon o tehničkim propisima RS-a nije samo novi ustupak prema Miloradu Dodiku već direktno nepoštivanje presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u septembru 2023. godine, nakon zahtjeva za ocjenu ustavnosti koji je podnio Šefik Džaferović, ovo zakonsko rješenje proglasio neustavnim i stavio ga van snage.

Uprkos toj činjenici, Trojka prista9je da Zakon o tehničkim propisima RS-a bude uvršten u Program integrisanja, uz dodatnu fusnotu u kojoj se podsjeća na odluku Ustavnog suda i na odluku Narodne skupštine RS-a o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji entiteta RS.

Podsjećamo da je prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine neprovođenje, neizvršavanje ili nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Ovakvim postupkom Trojka pravi istu grešku kao sa Programom reformi za Plan rasta, koji je Evropska komisija odbila kao neprihvatljiv.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Program integrisanja sveobuhvatni dokument na kojem se zasniva proces pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, jasno je da se ovakvim ustupcima Trojke nanosi ozbiljna šteta evropskom putu naše zemlje i ohrabruje ucjenjivačka politika vlasti entiteta RS.

(FENA) J. Č.

SDA

Vezane vijesti

Informacije i uvjeti

Promo

Video kampanja JP Autoceste FBiH za povećanje sigurnosti na autocesti

 Gaming for New Generations: Mostar postaje središte razvoja gaming industrije

Obilježen Dan Telekoma Srpske