Stranačke aktivnosti     | 22.10.2024. 10:40 |

Saopćenje za javnost SDS

FENA Saopćenje, Foto/ SDS

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

''Državna imovina je crvena linija ispod koje niko u Republici Srpskoj ne bi smio ići. To je pitanje budućnosti Republike Srpske i očuvanja dejtonske strukture BiH. Dva člana Predsjedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić su izašla iz ustavom propisanih nadležnosti Predsjedništva BiH. 

Zato očekujem od Nebojše Radmanovića i Nikole Špirića, kao članova kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda PS BiH, da ne dozvole da Komšićev i Bećirovićev zakon uđu u dnevni red sjednica jer je riječ o aktu čiji predlagač nije ovlašćen za predlaganje takvog zakona'', rekao je predsjednik SDS-a Milan Miličević povodom jučerašnje sjednice Predsjedništa ViH na kojoj je, preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, usvojen Zakon o državnoj imovini.

Praksa preglasavanja u Predsjedništvu BiH je, kaže on, viđana i ranije, i dodaje:

''Ali u ovom mandatu imamo novu praksu da dva člana Predsjedništva BiH ruše Ustav BiH i usvajaju akte koji nisu nadležnost Predsjedništva BiH. To je bio slučaj sa Zakonom o gasu, a sada je sa Zakonom o državnoj imovini. NJihov cilj je jasan – žele da aktuelizuju određene teme, nadajući se međunarodnom intervencionizmu''.

''Što se tiče SDS-a, niti nam je prihvatljivo preglasavanje, niti nam je prihvatljivo nametanje. Republika Srpska ima pravo na svoju imovinu koje joj je dato Dejtonskim mirovnim sporazumom i nikakvi pritisci i ucjene to neće promijeniti, bar što se tiče SDS-a. Ukoliko vlast u Republici Srpskoj pokuša da pravi trule kompromise, neka znaju da to nećemo dozvoliti. Ono što nam je dao Dejton, niko nam ne može oteti'', poručio je predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Sektor za politiku i medije SDS

(FENA) J. Č.

SDS

Vezane vijesti

Informacije i uvjeti

Promo

BBI - 'Štedi jer najbolje tek slijedi', akcijska ponuda štednje

m:tel Pretplata Net tarife sada sa duplim gigabajtima!

M:tel: Dan Telekoma Srpske