Bosna i Hercegovina     | 08.08.2024. 17:14 |

Vlada FBiH osigurala novac za isplatu plata rudarima RMU Zenica

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

SARAJEVO, 8. augusta (FENA) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije obezbjedili su sredstva i pronašli zakonsku osnovu za isplatu zaostale plate za maj radnicima Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica,  saopćeno je iz Kabineta federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića.

- Godinama nagomilani problemi koji su se gurali pod tepih i davanje lažne slike u uspješnom poslovanju su rezultirali milionskim dugovanjima rudnika, prvenstveno RMU Zenica. Ali ova Vlada probleme rješava, ne čini ih još većim - kazao je Lakić podsjećajući  da je rudnik Zenica trebao da ode u stečaj ili zatvoren prije nekoliko godina.

Napomenuo je i da je Uprava Elektroprivrede BiH zbirnula 199 radnika iz tog rudnika i platila 42 miliona KM iz svog budžeta da bi započeli proces pravedne tranzicije.

- Vlada je tu da pruži pomoć, ali za isplatu narednih plaća u tekućoj godini uprave EP BiH i RMU Zenica moraće riješiti iz drugih izvora finansiranja kao što su prodaja neperspektivne, nepokretne i pokretne imovine i slično - kazao je Lakić.

Svi rudnici će se u narednom periodu morati posvetiti sistematizaciji i optimizaciji poslovanja kako bi proizvodnja uglja bila povećana a cjelokupni elektroenergetski sistem bio očuvan te imao stabilno i sigurno funkcionisanje, saopćeno je iz Ministarstva.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Iskoristi priliku i uzmi dva prepaid broja po cijeni jednog

M:tel: Uz Pretplata tarife dobijate i do tri puta više neta

Udruženje Eho u Bileći organizuje Omladinski regionalni festival ORFEJ