Magazin     | 05.09.2024. 12:38 |

Udruženje Eho u Bileći organizuje Omladinski regionalni festival ORFEJ

FENA Promotivni tekst, Foto/ Udruženje EHO

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - Od 1. septembra do 15. oktobra, u Domu Kulture „Jevto Dedijer“ u Bileći, održava se Omladinski regionalni festival ORFEJ. Organizatori ovog događaja su Udruženje građana „Eho“ i JU Dom kulture „Jevto Dedijer“ Bileća. Festival ORFEJ će kroz pozorišni, muzički, likovni, filmski i književni program predstaviti kulturnu produkciju mladih iz regiona (BiH, Crna Gora i Srbija).

Festival ORFEJ zvanično je otvoren u nedjelju, 1. septembra, izložbom „15 minuta slave“ mladog akademskog slikara Marka Burlica, koja je upriličena u Galeriji „Rajka Merćep“ u Domu kulture.  U ponedjeljak, 2. septembra, nastupio je R.O.S.T. bend, koji čine profesori Mostar Rock School. Koncert je održan na platou ispred Doma kulture.

Ulaz je besplatan za sve programe Festivala ORFEJ.

Festival ORFEJ podržan je od strane Austrijske ambasade, Opštine Bileća i Programa regionalnih grantova Telemach fondacije. Pomenuti program usmjeren je na finansijsku i mentorsku podršku neprofitnim organizacijama iz malih lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine, pružajući im priliku da ostvare održive rezultate i poboljšaju kvalitet života lokalnog stanovništva u oblastima edukacije i zaštite okoliša. U okviru ove jedinstvene inicijative od 2022. godine, kroz dva poziva, podržana su 23 udruženja, s ukupnim dodijeljenim sredstvima od 108.803,74 KM. Ukupan budžet Programa regionalnih grantova za 2024. godinu iznosi 61.668 KM i podijeljen je na 13 novih projekata, među kojima je i projekt Festival omladinske kulture Udruženja građana „Eho“ Bileća. Maksimalan iznos grant sredstava po projektu je 5.000 KM.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

Inovativna metoda u oblasti urologije: ASA Bolnica donosi revolucionaran pristup u ranom otkrivanju raka prostate

Šeruj, strimuj i surfuj uz duple gigabajte u m:tel Pretplata tarifama

INTERA Tehnološki Park otvara prijave za SheWorks Freelance Course