Svijet     | 23.07.2024. 13:19 |

Ljetna škola ženskog liderstva ističe sve važniju ulogu žena u digitalnom dobu

FENA Internet, Foto/ FENA

VARŠAVA, 23. jula (FENA) - Glavni grad Poljske, Varšava, ove je sedmice domaćin četvrtog izdanja 'Ljetne škole za žensko liderstvo u digitalnom dobu' Evropske akademije za liderstvo, Huaweijevog programa osmišljenog za osnaživanje mladih liderki da napreduju i vode Evropu u uključivu i održivu digitalnu budućnost.

Studente je pozdravila Selina Wen, glavna predstavnica Huawei-a u evropskim institucijama, koja je govorila o tome kako je kompanija dokazala da je moguće da žene zauzmu važne rukovodeće pozicije.

- Naša finansijska direktorica, naša predsjednica, pa čak i globalna voditeljica istraživanja i razvoja su divne liderice - rekla je.

Škola je započela ceremonijom u Staroj oranžeriji u Varšavi, gdje su ih istaknute voditeljice i mentorice, uključujući vrhunske poslovne rukovodioce i kreatore politike, pozdravile ohrabrujući ih da iskoriste svoju priliku.

Berta Herrero, direktorica European Leadership Academy i voditeljica odjela za raznolikost, pravednost i inkluziju u Huawei Europe, podsjetila je studente da "liderstvo nije u izvršenju moći nad drugima – već u inspirisanju", dodajući da "u svijetu u kojem možete biti bilo šta, treba biti osoba koja gradi mostove.”

Naglasila je da svaka revolucionarna inovacija mora započeti s etičkim razmatranjem, navodeći da "trebamo etičke pionire koji utjelovljuju integritet i odgovornost’’, i kazala da buduće liderice treba da "budu arhitekti budućnosti u kojoj tehnologija služi čovječanstvu".

Ukupno 29 studentica, koje predstavljaju svaku od 27 država članica EU-a, šest zemalja zapadnog Balkana i Ukrajinu, dolaze iz različitih sredina, uključujući inžinjerstvo, medicinu, humanističke i društvene nauke, ali ujedinjuje ih želja da naprave razliku. Odabrani od strane nezavisnog žirija, svaka od njih je dobila punu Huawei stipendiju za pohađanje ljetne škole i redstavljaju utjelovljenje mota kompanije - Ne ostavljaj nikoga iza sebe.

Obraćajući im se na ceremoniji početka ljetne škole, Violeta Bulc, bivša komesarka EU za saobraćaj i bivša potpredsjednica slovenske vlade podijelila je sa studentima vrijedne životne lekcije i potaknula ih da oblikuju bolju budućnost.

- Tehnologija je lijepa. Kao IT inžinjer, volim tehnologiju. Ali tehnologija je alat, a ne samo cilj, mora se ispravno koristiti. Naša percepcija kapaciteta tehnologije da učini čovječanstvo boljim je ono što može pomoći da naši životi budu bolji – rekla je ona.

Androulla Vassiliou, bivša komesarka EU-a za obrazovanje i zdravstvo osvrnula se na svoju karijeru i rekla kako se moderne tehnologije razvijaju vrlo brzo i kako moramo pokušati držati korak s takvim promjenama.

- Kao evropska povjerenica promovisala sam digitalnu agendu i potrebu otvaranja obrazovanja novim tehnologijama. Zemlje koje nisu poslušale naše savjete i nisu opremile škole novim tehnologijama suočavale su se s iznimnim poteškoćama tokom pandemije, što je imalo vrlo negativne posljedice za mnoge učenike širom Evrope – rekla je ona.

Gabriela Morawska-Stanecka, senatorica i bivša potpredsjednica Senata Poljske naglasila je kako treba slijediti svoje ciljeve.

- Sve je moguće, ako ste usredotočeni na svoje ciljeve, kada znate šta želite, možete ostvariti svoje snove – poručila je ona.

Svečanost koju je vodila bivša novinarka BBC-ja Chiyo Robertson otvorila je put za sedam dana učenja, dijeljenja i širenja horizonata u sigurnom okruženju. Nadolazeći dani ispunjeni su vrhunskim kursevima, raspravama i aktivnostima timskog rada o širokom rasponu tema, od uticaja generativne umjetne inteligencije do javnog nastupa, sve do zelenih digitalnih vještina, poduzetništva i osnova liderstva.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Poljska potpisala ugovor sa SAD o nabavci Apache helikoptera vrijedan 255 miliona dolara

Poljska izabrala kandidata za EU komesara za budžet

Poljska savjetuje svoje građane da ne putuju u Liban, Izrael i Iran

Promo

M:tel: Iskoristi priliku i uzmi dva prepaid broja po cijeni jednog

M:tel: Uz Pretplata tarife dobijate i do tri puta više neta

Udruženje Eho u Bileći organizuje Omladinski regionalni festival ORFEJ