Bosna i Hercegovina     | 24.06.2024. 20:52 |

Gradonačelnica Sarajeva ugostila polaznike kursa za vojne atašee u oblasti odbrane i diplomatije

FENA Sanda Hrkić, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - Gradonačelnica Sarajevo Benjamina Karić ugostila je večeras u Vijećnic polaznike orijentacijskog kursa za vojne atašee u oblasti odbrane i diplomatije iz 16 zemalja.

- Ti ljudi će sigurno, u budućnosti, lijep glas o Sarajevu i Bosni i Hercegovini nositi širom svijeta. Drago mi je što je Sarajevo domaćin takve obuke, čestitam organizatorima za sve što su postigli - kazala je u izjavi za novinare gradonačelnica Karić.

Voditelj obuke u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) Oružanih snaga BiH pukovnik Amer Riković ima funkciju direktora kursa za vojne atašee u diplomatiji i odbrani i na to je ponosan. On pojašnjava da je to jedan od najkompleksnijih i najodgovornijih kurseva koji taj centar realizira u kalendarskoj godini.

-  Na kursu imamo 29 polaznika iz 16 zemalja koji će tokom ove sedmice imati priliku da steknu određena znanja i ekspertizu u vezi poslova protokola. Imat će priliku da uče o tome kako da se ponašaju kao diplomate da bi, u budućnosti kad se budu našli u ulozi vojnog atašea, konzula ili ambasadora, znali kako da se ponašaju u određenim situacijama - naglasio je.

Komandant PSOTC-a brigadir Elvedin Omić kaže da Centar ove godine prvi put izvodi vlastiti kurs za vojne atašee u odbrani i diplomatiji, uz podršku Ambasade Austrije u BiH.

-  Centar je, u suradnji sa partnerima iz Ženevskog centra za sigurnosnu politiku, prethodnih godina vrijedno radio na sticanju i razvoju sposobnosti potrebnih za realizaciju tako kompleksnog kursa. Kao rezultat naših napora, od ove godine u svoj kalendar aktivnosti uključujemo orijentacijski kurs za vojne atašee u diplomatiji i odbrani koji je od izuzetne važnosti za vojne atašee i sve koji se u budućnosti planiraju baviti bilo kojim oblikom diplomatije. Polaznici tog kursa su civilna i vojna lica, predodređeni za preuzimanje diplomatskih ili vojnih diplomatskih pozicija u skorijoj budućnosti - kazao je Omić.      

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kurs za vojne posmatrače UN-a završilo 18 polaznika iz sedam zemalja

PSOTC prvi put dio osoblja na uglednom Ženevskom centru za sigurnosnu politiku

PSOTC - Pukovnik Riković instruktor na vježbi 'Zaštita civila u mirovnim operacijama' u Beogradu

Promo

Plaćajte svoje m:tel račune bez čekanja u redu i bez provizije

Sparkasse banka osvojila Zlatnu plaketu za najbanku i najmenadžera godine

Kompanija dm BiH 18. rođendan slavi pod sloganom 'Punoljetni, puno sretni'