Bosna i Hercegovina     | 30.05.2024. 18:41 |

Delmas: Soldin je bio most između naše dvije zemlje (VIDEO)

FENA Vanja Tolj, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 30. maja (FENA) – Ambasada Francuske u BiH odala je danas počast Armanu Soldinu, novinaru francuske agencije AFP, koji je prošle godine ubijen u Ukrajini.

Soldin se kretao s grupom novinara i ukrajinskih vojnika kada su se našli pod raketnim napadom u Časiv Jaru, u blizini istočnog ukrajinskog grada Bahmuta.

Ambasador Francuske u BiH Francois Delmas kazao je da je Arman Soldin bio Bosanac i Francuz, odnosno most između naše dvije zemlje.

- U Ukrajini je obavljao izuzetan posao, otkrivao istinu, a njegova smrt izazvala je mnogo emocija u BiH i Francuskoj. Na isti način kako danas postoji nagrada za novinarsku hrabrost u Francuskoj u njegovu čast, nama se činilo važnim da i u BiH postoji nagrada koja nosi njegovo ime – kazao je francuski ambasador.

Ističe da će tim povodom u BiH biti ustanovljena stipendija u partnerstvu između Ambasade Francuske u BiH i Sarajevo Film Festivala.

- Na taj način želimo odati počast njegovoj ličnosti koja nas je sviju dotakla. Želimo i da podstičemo novinarsku hrabrost i pružimo podršku novinarima koji donose provjerene informacije – zaključio je Delmas.

Soldin, rođen u Sarajevu, bio je francuski državljanin, a sin je bosanskohercegovačkog novinara Sulejmana Soldina. Pratio je dešavanja u Ukrajini od prvog dana ruske agresije na tu zemlju.

Preuzmite VIDEO

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Delmas kazao Ademoviću da će Francuska nastaviti da ohrabruje zvaničnike BiH da provode reforme

Hurtić – Delmas: Otvoren prostor za nekoliko važnih projekata u oblasti zaštite ljudskih prava

Veleposlanik Francuske sutra u Mostaru

Promo

Uz mtel Siguran NET budite bezbjedni gdje god da surfujete

Počinje nova sezona Addiko SME akademije, partner projekta i ove godine EBRD

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije