Ekonomija     | 23.05.2024. 12:07 |

Hrnjić: Sačiniti prijedlog zakona o šumarstvu FBiH što je prije moguće (VIDEO)

FENA Dragan Vuković, Foto: Hazim Aljović

IGMAN, 23. maja (FENA) - Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić izjavio je danas da je neophodno u što je moguće kraćem roku sačiniti prijedlog zakona o šumarstvu Federacije BiH.

Na sastanku o aktuelnoj problematici u šumarstvu Federacije BiH, Hrnjić je rekao da vjerovatno nikada neće svi biti zadovoljni zakonskim rešenjem,  ali da smatra da barem svi mogu biti podjednako nezadovoljni, a da sačuvamo najvredniji resurs koji Federacija ima, a to su njena šumska bogatstva.

Dodao je da su tu oblast uredili kantoni svojim zakonima, osim HNK koji čak nema ni svoj kantonalni zakon i na području tog kantona preduzeća gospodare šumama bez ijednog slova zakona.

Hrnjić je istakao da ostalih devet kantona imaju svoje zakone po kojim gospodare šumama, međutim tu nije zadovoljen princip niti planiranja niti izvršavanja, a posebno princip zajedničkog kontroliranja sječe šuma.

- Zbog toga se pojavljuju veliki problemi u ovoj oblasti i mi želimo danas otvoreno razgovarati o tome kako doći do rješenja koje bi zadovoljilo sve nas - poručio je Hrnjić.

Direktor KJP 'Sarajevo-šume' Samir Omerović naveo je da šumarstvu slijedi značajna reorganizacija jer tradicionalni pristup koji je bio prisutan u toj oblasti u proteklih stotinu godina zahtijeva promjene.

Podsjetio je da su šumarstvo i drvoprerađivački sektor vrlo značajni za BiH jer pokreću značajan dio privrede i društvenih procesa Bosne i Hercegovine o čemu najbolje govori činjenica da izvoz iznosi oko dvije milijarde KM, a stotine hiljada radnika živi direktno od tog sektora.

Omerović je naglasio da je potrebno da konačno donesemo jedinstveno zakonsko rješenje i druge podzakonske propise da bismo krenuli ka dugoročnom i održivom gazdovanju šumama.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Vlade KS, resornih kantonalnih ministarstava, kantonalnih uprava za šumarstvo, Federalne šumarske inspekcije, kao i kantonalnih šumarskih inspekcija, Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, privrednih komora FBiH i KS, te Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira.

Preuzmite VIDEO

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Poziv na usvajanje zakona o jedinstvenim načelima i okviru pomoći osobama s invaliditetom

Pozder potpisala Sporazum s UNDP-em: Više od 1,1 milion KM za zelenu tranziciju

Značajne izmjene Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom usvojene na Domu naroda FBiH

Promo

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima