Bosna i Hercegovina     | 12.02.2024. 13:06 |

Zvizdić i Al-Issa uputili poruke o važnosti očuvanja mira i suživota u svijetu

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas na konferenciji "Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot" da je mir moralni imperativ i najosnovnija ljudska potreba te da je ključno preventivno i pravovremeno djelovanje kako bi se izbjegli sukobi i sačuvao mir u svijetu.

Naglasio je da će na konferenciji biti govora o različitim izazovima s kojima se moramo suočiti, postizanju trajnog mira i stabilnosti, suživotu među ljudima različitih vjera i nacija, i poštovanju drugoga i drugačijega.

- Ova konferencija ima izuzetno važan značaj, zbog činjenice da se održava u Sarajevu, gradu koji nazivamo Jeruzalemom Evrope, gradu u kojem već pet stoljeća jedne pored drugih stoje bogomolje različitih monoteističkih religija, a Bosna i Hercegovina je država iz koje treba slati poruke mira i saradnje - rekao je Zvizdić.

Poručio je da želimo promijeniti svakodnevnu paradigmu stalne političke konfrontacije koju nalazimo sada i u našoj državi i regionu, te preći na polje humanosti, moralnih normi i saradnje među ljudima.

Generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa kazao je da je posebno sretan što konferenciju održavaju u Parlamentarnoj skupštini BiH koja je primjer različitosti i stvarnih civilizacijskih i ljudskih vrijednosti.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina mjesto susreta istoka i zapada, zbog čega je izvor nadahnuća za multikulturalnu, civilizacijsku i svaku drugu različitost.

Al-Issa je istakao da smo danas svi u nasušnoj potrebi za ovakvim konferencijama jer je ključno da u prvi plan stavimo toleranciju, suživot i mir.

- Mi u Ligi muslimanskog svijeta smo jako sretni što imamo partnere drugih religija koji s nama sarađuju širom svijeta u promociji tolerancije i suživota - potcrtao je Al-Issa.

Planirano je da na konferenciji bude usvojena i zajednička izjava o neophodnosti dijaloga s različitim vjerama, kulturama i etničkim grupama za suživot i mir.

Konferenciju zajednički organizuju Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Liga muslimanskog svijeta (Rabita).

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zvizdić i Čavara na međunarodnoj konferenciji 'Dijalog za budućnost'

Zvizdić - Sorour: Raditi na poboljšanju saradnje BiH i Egipta na svim poljima

Zvizdić: Genocid u Srebrenici je pravna i forenzička istina i nije stvar bilo čijeg mišljenja

Promo

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima