Ekonomija     | 21.11.2023. 16:30 |

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Hrnjić: Strategija i model poticaja u interesu poljoprivrednih prozvođača (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) – Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je razgovarao s predstavnicima poljoprivrednih udruženja iz Federacije BiH o izmjenama Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH 2021-2027.

Sagovornici su tokom razgovora, s fokusom na sektor mljekarstva koji je strateška grana razvoja poljoprivrede u Federaciji BiH, otklonili određene nedoumice koje su se pojavile u javnosti te konstatirali kako načinjene izmjene idu u prilog proizvođačima mlijeka.

Kako je nakon sastanka istaknuo ministar Hrnjić, sastanak je bio prilika da se s posebnom pažnjom analizira sektor mljekarstva kako bi se donio set mjera koje će izravno pomoći proizvođačima i biti u funkciji unapređenja tog sektora.

Podsjetio je, istovremeno, kako su tokom razgovora demantirane spekulacije sa terena o tome 'da neko želi da ukine poticaje za mlijeko'.

Hrnjić je kazao kako je namjera resornog ministarstva da unaprijedi taj sistem i da se malim proizvođačima, koji je najviše u FBiH, ponudi model po kojem će čim prije doći do vlastitih sredstava, te da ne čekaju kvartalne isplate premija.

- Želimo, dakle, da im omogućimo da nabave grla da unapređuju svoju proizvodnju i u tom smislu smo i izradili jedan set mjera kako bi im to omogućili – kazao je ministar Hrnjić za Fenu, navodeći kako, naravno, neće biti 'dirani' srednji i veliki proizvođači, kojima će, također, biti zajamčen aktuelni sistem poticaja.

Potcrtao je kako je namjera da se model poticanja pokuša uskladiti sa standardima Evropske unije (EU), s obzirom na to da je Bosni i Hercegovini dodijeljen kandidadtski status te da je vrlo vjerovatno otvaranje pregovora s EU.   

- Sve su to argumenti koji govore da se moramo pripremati za vrijeme koje dolazi, jer iskustvo koje su pristupile EU govori o tome da su one zemlje koje su se pravovremeno pripremale za takve procese bile uspješnije – precizirao je Hrnjić.   

Ministar je poručio kako sva poljoprivredna udruženja mogu imati povjerenje u ono na čemu je angažirano resorno ministarstvo, te ih pozvao da pruže podršku novim mjerama, napominjući kako je sve na čemu se radi u interesu poljoprivrednih prozvođača i unapređenja cjelokupnog poljoprivrednog sektora.

Referirajući se na glavne teme sastanka, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona Ermin Veladžić istaknuo je kako su sudionici sastanka bili u prilici čuti informacije iz prve ruke.

- Danas su otklonjene mnoge nedoumice i spekulacije koje su se pojavile u javnosti, a koje su u vezi s razmatranom strategijom – naglasio je Veladžić, pozdravljajući model koji je resorni ministar predstavio.

Dodao je kako su predstavnici poljoprivrednih proizvođača iz FBiH dali punu podršku ministru i modelu koji daje šansu malim poljoprivrednim gazdinstvima (tri do pet grla) da postanu rentabilni i jačaju vlastitu poziciju.

- Zahvalni smo ministru i, naravno, svima onima koji budu doprinijeli da to zaživi – kazao je Veladžić, podsjećajući kako je BiH, nažalost, zemlja koja uvozi 80 posto hrane, uz uvjerenje da će taj omjer u dogledno vrijeme ići u korist domaće proizvodnje.

U tom je kontekstu upozorio kako je jedna od najvažnijih stavki u pogledu realiziranja onoga o čemu je razgovarano, zapravo, pravovremeno usvajanje budžeta FBiH za narednu godinu, uključujući i izradu programa o poticajima, a kako bi poljoprivredni prozvođači mogli dobiti sredstva prije proljetne sjetve.

Na sastanku koji je prethodio, ministar Hrnjić je sudionike upoznao sa radnim materijalom Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH s fokusom na podršku strukturnoj transformaciji sektora proizvodnje mlijeka kojom se bavi veliki broj poljoprivrednih proizvođača i koja čini veliki dio izvoza na tržište zemalja CEFTA-e, EU i drugih stranih tržišta.

Tokom razgovora je istaknuto kako proizvodnja mlijeka ima veliku važnost za prehrambenu sigurnost stanovništva i očuvanje ruralnih područja u FBiH te da nova strategija ne smije niti dovodi u pitanje opstanak proizvodnje mlijeka u FBiH.

Na sastanku je ukazano i na činjenicu da zbog obaveza iz međunarodnih sporazuma koje je naša zemlja potpisala, prije svega Sporazuma o poljoprivredi u okviru WTO-a i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, BiH preuzela i obaveze da će mijenjati sistem novčanih podrški u poljoprivredi što zahtijeva provođenje 'postupne strukturne transformacije poljoprivrednih gazdinstava  koja se bave proizvodnjom mlijeka'.

Kako je rečeno, i pored sve većih izdvajanja u ovu oblast, u 2022. godini FBiH je proizvela manje mlijeka u odnosu na godinu ranije za 6,6 miliona litara.

Prema raspoloživim podacima, oko 75 posto farmi u FBiH na svojim imanjima posjeduje tek od tri do pet muznih grla, a takvih je više od 3.000, a koji bi, u skladu sa strateškim opredjeljenjima, do kraja 2027. trebali doći u rang 'srednjih' proizvođača i na taj način postale samoodržive. 

Inače, set mjera uključuje dva modela poticaja za one proizvođače koji na svojim farmama imaju do pet muznih grla.

Oni će, kako je pojašnjeno, biti u mogućnosti da biraju model koji žele, "prvi model je postojeći model u kojem se plaćanja vrše po litru isporučenog mlijeka, dok je drugi model kombinirani model – po litru i grlu".

U vezi s tim, konstatirano je kako bi u skladu s drugim modelom, „pored toga što bi farmeri dobijali više novčanih sredstava nego do sada, značajno bila i popravljena njihova likvidnost, jer bi najveći dio sredstava dobili na početku godine što bi u potpunosti isključilo rizik od kašnjenja u isplatama koje ih prate posljednjih dvije decenije“.

 

Preuzmite VIDEO

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

Uz mtel Siguran NET budite bezbjedni gdje god da surfujete

Počinje nova sezona Addiko SME akademije, partner projekta i ove godine EBRD

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije