Ekonomija     | 21.11.2023. 16:30 |

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Hrnjić: Strategija i model poticaja u interesu poljoprivrednih prozvođača (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) – Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je razgovarao s predstavnicima poljoprivrednih udruženja iz Federacije BiH o izmjenama Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH 2021-2027.

Sagovornici su tokom razgovora, s fokusom na sektor mljekarstva koji je strateška grana razvoja poljoprivrede u Federaciji BiH, otklonili određene nedoumice koje su se pojavile u javnosti te konstatirali kako načinjene izmjene idu u prilog proizvođačima mlijeka.

Kako je nakon sastanka istaknuo ministar Hrnjić, sastanak je bio prilika da se s posebnom pažnjom analizira sektor mljekarstva kako bi se donio set mjera koje će izravno pomoći proizvođačima i biti u funkciji unapređenja tog sektora.

Podsjetio je, istovremeno, kako su tokom razgovora demantirane spekulacije sa terena o tome 'da neko želi da ukine poticaje za mlijeko'.

Hrnjić je kazao kako je namjera resornog ministarstva da unaprijedi taj sistem i da se malim proizvođačima, koji je najviše u FBiH, ponudi model po kojem će čim prije doći do vlastitih sredstava, te da ne čekaju kvartalne isplate premija.

- Želimo, dakle, da im omogućimo da nabave grla da unapređuju svoju proizvodnju i u tom smislu smo i izradili jedan set mjera kako bi im to omogućili – kazao je ministar Hrnjić za Fenu, navodeći kako, naravno, neće biti 'dirani' srednji i veliki proizvođači, kojima će, također, biti zajamčen aktuelni sistem poticaja.

Potcrtao je kako je namjera da se model poticanja pokuša uskladiti sa standardima Evropske unije (EU), s obzirom na to da je Bosni i Hercegovini dodijeljen kandidadtski status te da je vrlo vjerovatno otvaranje pregovora s EU.   

- Sve su to argumenti koji govore da se moramo pripremati za vrijeme koje dolazi, jer iskustvo koje su pristupile EU govori o tome da su one zemlje koje su se pravovremeno pripremale za takve procese bile uspješnije – precizirao je Hrnjić.   

Ministar je poručio kako sva poljoprivredna udruženja mogu imati povjerenje u ono na čemu je angažirano resorno ministarstvo, te ih pozvao da pruže podršku novim mjerama, napominjući kako je sve na čemu se radi u interesu poljoprivrednih prozvođača i unapređenja cjelokupnog poljoprivrednog sektora.

Referirajući se na glavne teme sastanka, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona Ermin Veladžić istaknuo je kako su sudionici sastanka bili u prilici čuti informacije iz prve ruke.

- Danas su otklonjene mnoge nedoumice i spekulacije koje su se pojavile u javnosti, a koje su u vezi s razmatranom strategijom – naglasio je Veladžić, pozdravljajući model koji je resorni ministar predstavio.

Dodao je kako su predstavnici poljoprivrednih proizvođača iz FBiH dali punu podršku ministru i modelu koji daje šansu malim poljoprivrednim gazdinstvima (tri do pet grla) da postanu rentabilni i jačaju vlastitu poziciju.

- Zahvalni smo ministru i, naravno, svima onima koji budu doprinijeli da to zaživi – kazao je Veladžić, podsjećajući kako je BiH, nažalost, zemlja koja uvozi 80 posto hrane, uz uvjerenje da će taj omjer u dogledno vrijeme ići u korist domaće proizvodnje.

U tom je kontekstu upozorio kako je jedna od najvažnijih stavki u pogledu realiziranja onoga o čemu je razgovarano, zapravo, pravovremeno usvajanje budžeta FBiH za narednu godinu, uključujući i izradu programa o poticajima, a kako bi poljoprivredni prozvođači mogli dobiti sredstva prije proljetne sjetve.

Na sastanku koji je prethodio, ministar Hrnjić je sudionike upoznao sa radnim materijalom Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH s fokusom na podršku strukturnoj transformaciji sektora proizvodnje mlijeka kojom se bavi veliki broj poljoprivrednih proizvođača i koja čini veliki dio izvoza na tržište zemalja CEFTA-e, EU i drugih stranih tržišta.

Tokom razgovora je istaknuto kako proizvodnja mlijeka ima veliku važnost za prehrambenu sigurnost stanovništva i očuvanje ruralnih područja u FBiH te da nova strategija ne smije niti dovodi u pitanje opstanak proizvodnje mlijeka u FBiH.

Na sastanku je ukazano i na činjenicu da zbog obaveza iz međunarodnih sporazuma koje je naša zemlja potpisala, prije svega Sporazuma o poljoprivredi u okviru WTO-a i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, BiH preuzela i obaveze da će mijenjati sistem novčanih podrški u poljoprivredi što zahtijeva provođenje 'postupne strukturne transformacije poljoprivrednih gazdinstava  koja se bave proizvodnjom mlijeka'.

Kako je rečeno, i pored sve većih izdvajanja u ovu oblast, u 2022. godini FBiH je proizvela manje mlijeka u odnosu na godinu ranije za 6,6 miliona litara.

Prema raspoloživim podacima, oko 75 posto farmi u FBiH na svojim imanjima posjeduje tek od tri do pet muznih grla, a takvih je više od 3.000, a koji bi, u skladu sa strateškim opredjeljenjima, do kraja 2027. trebali doći u rang 'srednjih' proizvođača i na taj način postale samoodržive. 

Inače, set mjera uključuje dva modela poticaja za one proizvođače koji na svojim farmama imaju do pet muznih grla.

Oni će, kako je pojašnjeno, biti u mogućnosti da biraju model koji žele, "prvi model je postojeći model u kojem se plaćanja vrše po litru isporučenog mlijeka, dok je drugi model kombinirani model – po litru i grlu".

U vezi s tim, konstatirano je kako bi u skladu s drugim modelom, „pored toga što bi farmeri dobijali više novčanih sredstava nego do sada, značajno bila i popravljena njihova likvidnost, jer bi najveći dio sredstava dobili na početku godine što bi u potpunosti isključilo rizik od kašnjenja u isplatama koje ih prate posljednjih dvije decenije“.

 

Preuzmite VIDEO

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Iskoristi priliku i uzmi dva prepaid broja po cijeni jednog

M:tel: Uz Pretplata tarife dobijate i do tri puta više neta

Udruženje Eho u Bileći organizuje Omladinski regionalni festival ORFEJ