Bosna i Hercegovina     | 25.10.2023. 22:04 |

Veleposlanstvo RH nije iniciralo otkazivanje koncerta u povodu obilježavanja 85. godišnjice Kristalne noći

FENA Saopćenje, Foto/ Hina

SARAJEVO, 25. listopada (FENA) - Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu sa zadovoljstvom je prihvatilo prijedlog inicijatora i suorganizatora iz Bosne i Hercegovine te se uključilo u prigodno obilježavanje 85. godišnjice Kristalne noći.

Kako ističu iz hrvatskog veleposlanstva, važan razlog za uključivanje RH u organizaciju ovog koncerta jest činjenica da Hrvatska trenutno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), međunarodnim tijelom koje djeluje u cilju promicanja obrazovanja, osnaživanja sjećanja i istraživanja o Holokaustu.

U Veleposlanstvu RH navode da su zgranuti tendencioznim natpisima koje je objavio jedan domaći portal, svojevrsnim "stavljanjem mete na čelo" Veleposlanstvu koje je jedan od suorganizatora ovog događaja. Izražavaju zabrinutost zbog negativne atmosfere u Sarajevu, na koju javno upozoravaju i predstavnici domaćih židovskih organizacija.

Veleposlanstvo je pokazalo razumijevanje za izraženu zabrinutost domaćih suorganizatora te je prihvatilo njihovu sigurnosnu procjenu i odluku da se koncert naposljetku otkaže. U Veleposlanstvu RH žale što se koncert morao otkazati, jer se radi o važnoj obljetnici tragičnog događaja u suvremenoj povijesti. Posebno odbacuju neutemeljene i zlonamjerne napise pojedinih domaćih medija kako je Republika Hrvatska predložila otkazivanje, te posebice da se preko Veleposlanstva RH u Sarajevu, podmeće BiH antisemitizam.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Veleposlanik RH odbio primiti prosvjednu notu MVP-a BiH

Veleposlanik RH demantira medijske navode da je Europsko vijeće odbilo navodni Plenkovićev prijedlog o odgodi izbora u BiH

Čović: Trajne posljedice antisemitizma, naglašavaju potrebu njegovog suzbijanja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu