Bosna i Hercegovina     | 18.09.2023. 20:47 |

Omić: PSOTC za 20 godina izrastao u NATO akreditovanu instituciju (VIDEO)

FENA Vanja Tolj, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Svečanom akademijom u Sarajevu danas je obilježena 20. godišnjica djelovanja Centra za obuku za operacije podrške miru (COOPM/PSOTC) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Akademiji su prisutvovali ministar odbrane BiH Zukan Helez i zamjenik ministra Slaven Galić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, njegovi zamjenik generalmajor Ivica Jerkić, pomoćnici ministra odbrane BiH, generalski kor OSBiH te veliki broj domaćih i stranih zvanica i vojno-diplomatskih predstavnika akreditiranih u BiH, predstavnici EUFOR-a i NATO Štaba Sarajevo, kao i predstavnici ostalih partnerskih organizacija.

Helez je istakao da je u ovih 20 godina kroz taj centar za obuku prošlo više od 10.000 polaznika, od kojih je više od 40 posto međunarodnih, iz 65 zemalja svijeta.

- Centar za obuku za operacije podrške miru je danas bezuslovno NATO akreditovan centar koji izvodi individualnu edukaciju i obuku po svim zahtjevanim standardima NATO-a, iako nismo NATO članica nego je on ustvari partnerski centar za obuku. Pored navedenog, centar je također član Asocijacije međunarodnih centara za mirovne operacije, Asocijacije europskih centara za mirovne operacije te član partnerske mreže Europskog koledža za odbranu i sigurnost. Svojim profesionalnim radom i djelovanjem Centar podiže reputaciju na međunarodnoj sceni kako Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, tako i države Bosne i Hercegovine. Ono što se može iskreno reći jeste da je ovaj centar svojim akreditacijama i priznanjima već odavno dio NATO saveza - istakao je ministar odbrane BiH. 

Helez je dodao da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti i maksimalno se zalagati za daljnji napredak i prosperitet Centra, kao i da je put BiH prema članstvu u NATO savezu neupitan.

Komandant PSOTC-a brigadir Elvedin Omić napominje da je Centar u proteklih 20 godina izrastao iz malog međunarodnog projekta u NATO akreditovanu instituciju koja izvodi kurseve kako za vojna lica i policijske službenike, tako i za civile iz svih krajeva svijeta. Istaknuo je da Oružane snage BiH učestvuju u operacijama podrške miru i svojim angažmanom doprinose boljem sigurnosnom okruženju u mnogim krajevima svijeta i na taj način predstavljaju BiH u najboljem svjetlu.

- PSOTC je uspostavio sistem planiranja i realizacije obuke i edukacije, koji se postupno provodi i u drugim centrima za obuku OS BiH. Pripadnici oružanih snaga ili policijskih agencija BiH, prije samog uključivanja u bilo kakvu misiju, obučavaju se upravo u ovom centru. Obuka koju nudimo podrazumijeva sedam NATO certificiranih kurseva, četiri UN kursa, te dva kursa koje je akreditovao Univerzitet u Sarajevu, ali moram i da kažem da bez podrške naših partnera sigurno ne bismo bili na ovom nivou - izjavio je Omić. 

Svoje djelovanje u međunarodnom okruženju PSOTC ostvaruje aktivnim učešćem sve većeg broja međunarodnih polaznika, a poseban značaj daje uspostavljeni program razmjene instruktora sa drugim međunarodnim centrima, kao i angažman mobilnog tima PSOTC-a za edukaciju i obuku, koji je do sada prenosio svoja znanja i iskustva u 17 različitih zemalja svijeta.

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly naglašava da je PSOTC postao primjer izvrsnosti u obuci za mirovne operacije, sa hiljadama pripadnika oružanih, policijskih i civilnih struktura, koji su prošli obuku i time osigurali primjenu profesionalnih i međunarodnih standarda u svom radu diljem svijeta.

- Doprinos Centra prevazilazi granice BiH. Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno na našu stalnu podršku i posvećenost sigurnosti i stabilnosti BiH, kao i na globalnom nivou - naveo je Reilly.

U nastavku obilježavanja 20. godišnjice, za utorak, 19. septembar, u Sarajevu je planirano održavanje tradicionalne godišnje konferencije „Prijatelji PSOTC-a“.   

Preuzmite VIDEO                                                                                                   

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

PSOTC prvi put dio osoblja na uglednom Ženevskom centru za sigurnosnu politiku

PSOTC - Pukovnik Riković instruktor na vježbi 'Zaštita civila u mirovnim operacijama' u Beogradu

U PSOTC-u u proteklih 20 godina obučeno više od 10.000 polaznika

Promo

m:SAT  - televizija dostupna bilo gdje

Radionica Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA TP Mostar

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!