Bosna i Hercegovina     | 19.07.2023. 13:55 |

ArcelorMittal za završetak izgradnje Islamskog centra Zenica donirao 300.000 KM

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 19. jula (FENA) - Prvi dan Nove hidžretske, 1445. godine Muftijstvo zeničko obilježilo je potpisivanjem ugovora o sponzorstvu s kompanijom ArcelorMittal d.o.o. Zenica (AMZ), koja će za podršku okončanju izgradnje Islamskog centra u Zenici donirati 300.000 KM.

Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević istakao je kako je ova donacija ujedno i najbolji poklon za novu hidžretsku godinu.

-AMZ nije obična firma. To je firma sa velikim 'F' u našem gradu, jer je ona temelj i zaglavni kamen, na neki način, historije našeg grada i dio identiteta našeg grada. Isti je slučaj i sa Sultan Ahmedovom medresom i kompleksom Sultan Ahmedove džamije, u kojem se gnijezdi i naš novi Islamski kulturni centar Zenica. S toga smo, naravno, izuzetno zahvalni kompaniji AMZ i njenom generalnom direktoru, što je prepoznao potencijal Islamskog centra, što je prepoznao njegovu važnost za sve građane našeg grada, s obzirom da će Islamski centar biti prostor u kojem će svoje duhovne, kulturne i sve druge potrebe zadovoljavati svi naši sugrađani u narednim, ako Bog da, desetljećima pa i stoljećima - istakao je muftija Dizdarević, koji je danas i potpisao ugovor s generalnim direktorom Nikhil Mehtom.

Ističe da su to značajna sredstva, koja će značajno doprinijeti da u septembru bude adekvatno opremljen i otvoren Islamski kulturni centar.   

Na otvaranje će, najavio je Dizdarević, doći i najviša delegacija Države Kuvajta, koja je dala i najviše sredstava pa će termin otvaranja zavisiti od termina u kojem će donatori i gosti moći doći u Zenicu.

-Tu će biti prostori za sve generacije i sadržaji koji se tiču svih ljudi ovog grada. Tu će, prije svega, biti konferencijske sale, velika biblioteka sa čitaonicom, vrtić, centralni zenički mekteb, restoran, kafići, poslovni prostori…Dakle, sadržaji u kojem će svi naši sugrađani naći prostor za sebe, osobito zbog činjenice da se nalazi u samoj historijskoj jezgri Zenice - naglasio je muftija Dizdarević.

Centar će imati više od 5.500 kvadrata korisnog prostora, plus više od 1.500 kvadrata vanjskog uređenog prostora koji će također biti, kako je rečeno, predati građanima s obzirom da će to biti svojevrsni park, odnosno šetnica te mjesto promocija knjiga i drugih kulturnih sadržaja.

Mehta je izrazio zadovoljstvo što su dobili priliku da budu “dio ovog važnog projekta u Gradu Zenica”.

-Islamski kulturni centar je jedan napredak za Grad Zenicu. On će usmjeriti ljude na koji način da promišljaju, a donijet će i budućnost za stanovništvo i djecu ovog grada. Zaista smo ponosni što smo dio ovog projekta i što smo dobili mogućnost da budemo dio ovog projekta. Do sada smo podržali škole, izgradnju igrališta, a sada je to i Islamski kulturni centar u Gradu Zenica. Smatramo da je edukacija veoma važna za budućnost bilo kojeg grada - kazao je Mehta.

Podrška izgradnji Islamskog centra Zenica je zadnji projekt koji će ta kompanija na čelu s Mehtom realizirati kao podrška infrastrukturnom razvoju Zenice. Mehta, naime, nakon 15 godina rada na raznim funkcijama, od kojih je zadnje četiri bio generalni direktor AMZ-a, u septembru ove godine prelazi u pogon ove multinacionalne kompanije u Rumuniji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bajram-namaz prvi put ove godine klanjan i u prostoru Islamskog centra Zenica

Kavazović: Islamski centar u Zenici neka bude rasadnik zdravih ideja i stasavanja velikana naroda

Muftija Dizdarević na bajram-namazu najavio otvaranje Islamskog centra u Zenici

Promo

Završene 14. Sportske igre mladih BiH: Najbolji putuju u Split na regionalno natjecanje

Naručite među prvima u m:tel-u: Galaxy Z Fold6 i Galaxy Z Flip6

M:tel: Dva m:tel prepaid broja po cijeni jednog