Ekonomija     | 03.07.2023. 13:45 |

U USK prezentirani programi podrške federalnih ministarstava razvoju privrede

FENA Muhamed Sadiković, Foto: Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 3. jula (FENA) - Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine danas je u saradnji s Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona (USK) u Bihaću organizirala info sesiju ili prezentaciju programa podrške federalnih ministarstava razvoju privrede u 2023. godini.

-Zajedno s ministarstvima u Vladi Federacije BiH i pojedinim kantonalnim ministarstvima redovno u svim kantonima radimo ovakve info - sesije ili prezentacije. Cilj je da informacije o programima i svemu onome što Vlada Federacije putem svojih ministarstava plasira prema privrednicima, dođe do onih kojima to treba. Često nažalost na terenu dođemo do informacija da privrednici nisu informisani, te da zbog toga ne apliciraju na određene javne pozive i ostaju uskraćeni za takva sredstva. Zato očekujemo da nakon današnje prezentacije i diskusije dođe do sinergije, odnosno povezivanja - izjavio je direktor Sektora za industriju i usluge u Privrednoj komori Federacije BiH Almin Mališević.

Predsjednica Privredne komore USK Sanela Sabljaković dodala je da se i na ovakav način pokušava nastaviti kontinuitet razvoja privrede u ovom kantonu.

-Prezentacija je organizirana i u saradnji s predstavnicima federalnih ministarstava poljoprivrede, te energije i industrije, odnosno kantonalnim ministarstvom privrede. Predstavnici ovih ministarstava će danas predstaviti svoje aktuelne programe podrške, a također će i Razvojna banka predstaviti svoje usluge i programe. Ciljevi ovih programa su povećanje konkurentnosti, izvoza, zapošljavanja i proizvodnje u Federaciji, pa tako i u našem kantonu - riječi su predsjednice Privredne komore USK.

Predstavnici Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH prezentirali su danas nekoliko programa podrške, uz konstataciju da su privrednici iz USK u prethodnim godinama povlačili manje sredstava od očekivanog.

-Primijetili smo da Unsko-sanski kanton povlači manje sredstava od onog koliko bi trebao, barem po nekim našim procjenama. Danas smo upravo zbog toga tu, da prezentiramo i informiramo ljude o našim programima. Jedan od tih programa koji ide preko komercijalne banke je trajni revolving fond sa kamatom 0,4 posto, sa grejs periodom od godinu dana. Mogu sve kompanije i firme da se prijave, naravno iz sektora vezanih za energiju, rudarstvo i industriju - kazao je tajnik u tom ministarstvu Stipo Buljan.

Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona ove je godine kroz poticajne programe osiguralo pet miliona KM, te dodatni milion kroz program za razvoj turizma, što je također danas dodatno pojašnjeno i prezentirano.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde dio projekta 'Zdrave zajednice u BiH'

Hrnjić: EKOBIS je svojevrsni brend grada na Uni

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana prezentacija Transportne zajednice

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu