Bosna i Hercegovina     | 04.02.2023. 10:41 |

Hadžiavdić Cof: Svaka akcija donese ljubav i radost, nama i onima kojima pomažemo

FENA Sanda Hrkić, Foto: FOTO:

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Emira Hadžiavdić Cof pokrenula je prije osam godina u Švedskoj, spontano zajedno sa nekoliko prijatelja, FB grupu nazvanu "20 kruna za čovjeka", za pomoć jednoj porodici u Bosni i Hercegovini koja je bila u teškoj situaciji. Njeni prijatelji potom su dalje dijelili tu informaciju. U toj grupi trenutno je više od 11.000 članova, imaju dosta realiziranih projekata i ozbiljne planove.

Hadžiavdić Cof kaže da su članovi uglavnom bh. građani koji žive u Švedskoj, ali u toj FB grupi ima i nekoliko Šveđana koji su redovni donatori. Svakom od akcija, kako je kazala, raste broj članova te FB grupe iz drugih zemalja, osim Švedske.

- Od decembra 2015. godine realizirali smo oko 80 akcija, pomogli mnogima. Ukupno smo proslijedili za BiH, u tom periodu, 7.687,373 švedskih kruna. Svaka akcija je posebna, na svoj način. Svaka donese mnogo ljubavi i radosti, nama i onima kojima pomažemo - naglasila je.

Na konstataciju da je iznos od 20 kruna (2 eura) naizgled malo, a u suštini mnogo za one kojima je potrebna pomoć, Hadžiavdić Cof za kraj marta ove godine najavljuje novi projekt i nada se uključenju još više ljudi iz dijaspore.

Među akcijama, koje su dosad realizirali, ističe pomoć mladiću iz Jajca da dobije savremenu protezu ruke, koju je izgubio na radnom mjestu. Lijepo je, kaže, bilo pomoći i čovjeku iz sela Luke kod Srebrenice koji je preživio stradanja i kao povratnik se borio da ponovo osmisli život na svom imanju ‘ali su mu vukovi ubili 11 ovaca koje je prvobitno kupio’.

- Lijepo je bilo pomoći ženi iz Zavidovića. Ona je pitala kako joj možemo pomoći da kupi kravu, da bi prehranila djecu. Onda je, uz našu pomoć, kupila motokultivator i krenula u pravi mali biznis - kazala je. Hadžiavdić Cof izdvaja i donaciju kompjutera za 60 učenika iz pet bh. gradova (u doba pandemije) da bi mogli pratiti online nastavu.

- Naš cilj je, ovaj naš rad, proširiti i na švedsko društvo. Najvažniji saradnici su naši članovi, a stub našeg rada je Upravni odbor koji mi pruža neizmjernu podršku u svakoj od akcija - kazala je.

U Upravnom odboru su Narcisa Jonsson (rođena u Sarajevu, živi u Västeråsu od 1993.), zaposlena u Saab AB kao direktor za poslovni razvoj internacionalnih operacija. Indira Alikalfić (rođena u Zenici, u Švedskoj živi od 1992.), privatna poduzetnica i jedna od osnivačica Fondacije Våra Barn.

- Među članovima je i moja kćerka, Larisa Cof, za koju se nadam da će u budućnosti preuzeti moj rad i uključiti i švedsko društvo u naše akcije. Ona je rođena 1998. u Švedskoj (Västerås), student je pete godine na KTH Stockholm Univerzitetum i radi kao projektni inžinjer u Northvolt u Västeås - kazala je Hadžiavdić Cof.

Ističe suradnju sa Udruženjem Pomozi.ba, uz čiju pomoć su realizirali nekoliko akcija.

- Sa njima planiramo još jedan zajednički projekt, koji ćemo prezentirati krajem marta 2023. Naša vizija je, da osim Bosanaca i Hercegovaca iz Švedske, uključimo i Šveđane u naše akcije kao i da imamo mnogo više članova iz bh. dijaspore iz drugih zemalja. Voljela bih da imamo i predstavništvo u BiH, i putem njih potražujemo evropske fondove za razvoj društva direktno na terenu. Zasad je to samo vizija - istaknula je, - navodi se u tekstu koji je FENI proslijedio BHDINFODESK iz Birminghama.

Emira Hadžiavdić Cof (1969.) rođena je u Tuzli, gdje je završila matematičku gimnaziju i Rudarski fakultet. U Švedskoj je radila kao inžinjer kvaliteta u Westinghouse Electric Sweden, a od 2012. radi kao projektni menager u Regionu Västmanland - na razvoju i digitalizaciji procesa u zdravstvu.

Humanitarna grupa "20 kruna za čovjeka" stavlja čovjeka u prvi plan i ima za cilj unaprjeđenje korektnog i održivog razvoja temeljenog na ljudskim pravima i poštivanju ljudskog dostojanstva. Ciljeve ostvaruju pokretanjem aktivnosti na smanjenju siromaštva, ublažavanjem svih oblika ljudske patnje i unaprjeđenjem zajedništva i aktivnog društvenog života izgrađenog na pravdi i jednakim mogućnostima za sve. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima