Bosna i Hercegovina     | 30.01.2023. 10:12 |

Ljekari iz Sarajeva obavili u Potočarima oko 200 besplatnih pregleda povratnika

FENA Kadira Šakić, Foto: Kadira Šakić

SREBRENICA, 30. januara (FENA) – Ljekari specijalisti iz Sarajeva obavljali su jučer u ambulanti u Potočarima besplatne preglede za stanovnike Srebrenice i Bratunca, a evidentirano je više od 200 ljekarskih pregleda koje su vršili dva radiologa, ginekolog i doktor opšte prakse.

Specijalista kliničke radiologije iz Sarajeva dr. Ajdin Smajlović već duže vremena dolazi i besplatnu ljekarsku pomoć pruža povratnicima s područja Srebrenice i Bratunca.

- Dosad je najveći odziv pacijenata i nadam se da ćemo nastaviti sa ovom praksom i pomagati ljudima. Vjerujem da će se još više ljekara odazvati ovom pozivu. Najviše dolazimo zbog pacijenata koji ne mogu sebi da omoguće preglede u drugim razvijenim gradovima. Naše ljekarske usluge su besplatne - kazao je Smajlović.

Pomoćnik direktora za Prihvatni centar Duje za zdravstvo i socijalno u Međunarodnom forumu solidarnosti Emmaus Sefir Halilović kaže da u Potočare dolaze kako bi pomogli stanovništvu te da je dobro da ovakvi pregledi imaju kontinuitet.

- Meni je užitak da ovdje volontiram i vidim da ovim ljudima mnogo znači naša ljekarska pomoć. Želimo omogućiti pružanje zdravstvene usluge stanovnicima kojima je prijeko potrebna ova usluga. Organizujemo različite specijalističke preglede za ljude Podrinja, a posebno naše majke Srebrenice. Dobro je da se na ovaj način prati zdravstveno stanje pacijenata koje kontrolišu razni profili ljekara koji dolaze besplatno i pružaju svoje usluge. To je jedan plemenit čin ove profesije - istakao je Halilović.

Specijalista ginekologije i akušerstva doktorica Amela Hodža kazala je Feni da je cilj pružati ljekarsku pomoć pacijentkinjama kojima je prijeko potrebna.

- Svaki put kad dolazimo bude gužve, ali kao ovaj put nije bilo nikad. Pružati ljekarsku pomoć ovim pacijentkinjama je poseban osjećaj, i nije isto kad radimo za platu i kad radimo volonterski. Ovaj osjećaj humanosti nikakav novac ne može platiti - kazala je Hodža.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost