Bosna i Hercegovina     | 30.01.2023. 10:20 |

'Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca' od petka u Širokom Brijegu

FENA Saopćenje, Foto/ Vicepostulatura Široki Brijeg

ŠIROKI BRIJEG, 30. siječnja (FENA) – "Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca", koji se organiziraju u povodu 78. obljetnice ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću, započet će u Širokom Brijegu u petak, 3. veljače i trajat će do utorka, 7. veljače.

Vicepostulator fra Miljenko Stojić će prvoga dana obilježavanja u 10 sati, zajedno s predstavnicima duštvene zajednice, koji će položiti vijence i zapaliti svijeće na Trgu širokobrijeških žrtava, predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk, najavili su organizatori.

Mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače, navečer, kao i u sljedeća dva dana.

U nedjelju, 5. veljače u 17 sati očekuje se dolazak sudionika "Mimohoda sjećanja" koji pješače ili trče od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Tu će se pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka te nazočiti krunici i misi u samostanskoj crkvi.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na "XII. natječaju Stopama pobijenih" s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Na sami dan obljetnice, u utorak 7. veljače, program započinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen kao "Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk", što ga je proglasio Grad Široki Brijeg, te kao "Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja", što ga je proglasila Zapadnohercegovačka županija.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U sklopu obilježavanja 'Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca' dodijeljene nagrade

U Širokom Brijegu u petak počinju 'Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca'

Sljedećeg tjedna započinju 'IX. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca'

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost