Bosna i Hercegovina     | 30.01.2023. 10:20 |

'Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca' od petka u Širokom Brijegu

FENA Saopćenje, Foto/ Vicepostulatura Široki Brijeg

ŠIROKI BRIJEG, 30. siječnja (FENA) – "Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca", koji se organiziraju u povodu 78. obljetnice ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću, započet će u Širokom Brijegu u petak, 3. veljače i trajat će do utorka, 7. veljače.

Vicepostulator fra Miljenko Stojić će prvoga dana obilježavanja u 10 sati, zajedno s predstavnicima duštvene zajednice, koji će položiti vijence i zapaliti svijeće na Trgu širokobrijeških žrtava, predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk, najavili su organizatori.

Mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače, navečer, kao i u sljedeća dva dana.

U nedjelju, 5. veljače u 17 sati očekuje se dolazak sudionika "Mimohoda sjećanja" koji pješače ili trče od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Tu će se pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka te nazočiti krunici i misi u samostanskoj crkvi.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na "XII. natječaju Stopama pobijenih" s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Na sami dan obljetnice, u utorak 7. veljače, program započinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen kao "Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk", što ga je proglasio Grad Široki Brijeg, te kao "Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja", što ga je proglasila Zapadnohercegovačka županija.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

'Hodnjom sjećanja' nastavljeno obilježavanje 'Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca'

U sklopu obilježavanja 'Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca' dodijeljene nagrade

U Širokom Brijegu u petak počinju 'Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom