Bosna i Hercegovina     | 24.01.2023. 19:33 |

Mještani traže raskid ugovora o dodjeli koncesije za eksploataciji vode u MZ Vidoši

FENA Saopćenje

LIVNO, 24. siječnja (FENA) - Neformalna grupa građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ održala je okrugli stol na temu dodjele koncesije za eksploataciju podzemne mineralne vode na lokalitetu mjesne zajednice Vidoši.

Kako je priopćeno, aktivisti su ukazali na brojne propusta i nezakonitosti u proceduri odobrenja koncesije za istraživanje i eksploataciju vode, a sve u cilju pokretanja inicijative za preispitivanje i stavljanje van snage ugovora o koncesiji.

U procesu izdavanja rješenja o odobravanju istraživanja mineralne sirovine napravljen je niz nepravilnosti počevši od toga da nije provedena javna rasprava s lokalnim stanovništvom te nisu pozvani predstavnici javnih poduzeća što propisuje Zakon o geološkim istraživanjima, dodaje se u priopćenju.

Iz neformalna grupa građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ dalje navode kako ugovor o koncesiji nema odredbu kojom se dozvoljava prijenos koncesije, te je isti trebao biti raskinut ranije zbog neizvođenja radova u roku od 36 mjeseci i likvidnosti prvog investitora. Međutim, u studenom 2018. godine, na temelju mišljenja županijskog pravobranitelja i odlukom Vlade HBŽ-a, odobren je prijenos koncesije s jednog na drugog investitora.

S današnjeg okruglog stola prema županijskoj vladi, Ministarstvu gospodarstva HBŽ-a i Gradu Livnu u vidu zaključka bit će upućen zahtjev za preispitivanje i stavljanje izvan snage ugovora o koncesiji za eksploataciju podzemne mineralne vode na lokalitetu mjesne zajednice Vidoši.

Poziv za sudjelovanje na današnjem okruglom stolu upućen je i predsjedniku Vlade HBŽ-a, Ministarstvu gospodarstva HBŽ-a, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a, gradonačelniku Livna i ostalim institucijama relevantnim za ovaj problem, ali se nitko od njih nije odazvao poziv, dodaje se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Livno: Usred zime prestaje s radom gradska toplana

Obnavljaju se bočni oltari u crkvi svetog Petra i Pavla u Livnu

FMGG obilježava 'Museum Selfie Day'

Promo

United Grupa nastavila snažan rast u 2023.

M:tel: Nova Galaxy S23 serija nastavlja tradiciju najboljih telefona

Predstavljanje Zbornika radova s naučne konferencije o umjetnoj inteligenciji