Regija     | 21.01.2023. 11:21 |

Escobar: Međunarodna zajednica zahtijeva od Albina Kurtija da formira zajednicu srpskih općina

FENA Agencije, Foto/ arhiv

BRUXELES/BEOGRAD, 21. siječnja (FENA)- Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan  Gabriel Escobar rekao je da je imao veoma konstruktivne razgovore s predsJednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o francusko-njemačkom prijedlogu za rješavanje pitanja Kosova, i da bi naredni susret pregovarača u Bruxellesu mogao biti uskoro.

 

 Escobar je rekao da kosovski premijer Albin Kurti "ne mora da se složi" s formiranjem zajednice srpskih općina jer se "Kosovo već složilo", prenosi Beta.

Upitan hoće li dijalog Beograda i Prištine uskoro biti obnovljen, Eskobar je odgovorio da "na prvom mjestu, dijalog nije ni prestajao", ali da je "izazov bio to što je postao instrument za rješavanje kriza".

"Želimo da ga ponovo vratimo na strateški nivo na osnovu francusko-njemačkog prijedloga. Mi mislimo da je taj prijedlog dobar. SAD potpuno podržavaju taj predlog i želimo da bude dobro rešenje za obje zemlje. Drugim riječima, želimo da otvori europsku perspektivu za obje zemlje, otvori mogućnost za veću suradnju ne samo s Europom, već i regijom i SAD", rekao je američki izaslanik.

Escobar je rekao da međunarodna zajednica zahtijeva od kosovskog premijera Albina Kurtija da formira zajednicu srpskih općina, ističući da će taj dio sporazuma biti implementiran.

"Jedna osoba i jedna stranka ne mogu da odustanu od provođenja pravno obvezujućih točaka, to je fakat. Mi ćemo to uraditi, ja ću to uraditi tako što ću naći partnere, ima mnogo ljudi koji bi želeli da vide bolje odnose između Srba na sjeveru i ostatka zemlje", rekao je Escobar.

Američki diplomata je govorio i o potencijalnim ekonomskim posljedicama po Srbiju ako nastavi s aktuelnom politikom prema sankcijama Rusiji, i zabrinutosti zbog navodnog djelovanja ruske Vagner grupe u Srbiji.

"Mislim da će biti posljedica. Mislim da se šteti imidžu Srbije kao zapadne zemlje. Istina je da nas kompanije pitaju da li je Srbija pod sekundarnim sankcijama, da li Srbija solidan partner, neko na koga mogu da računaju na duže staze? Jer kompanije ne traže sigurnost, već predvidivost, a ovo unosi dozu nepredvidivosti. Moj savjet je da treba da se pridružite Zapadu u implementiranju svih mjera i sankcija i tako Srbija ne bi bila izuzetak u regiji"- podvukao je Escobar.

Prema njegovim riječima Vlada Srbije je jasna povodom navoda o pokušajima ruske privatne plaćeničke grupe Vagner da regrutuje vojnike u Srbiji i treba kazneno da ih goni.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana