Bosna i Hercegovina     | 08.01.2023. 14:48 |

SDA: Tužilaštvo, PIC, OHR i EUFOR dužni su da reaguju i zaustave militarističke provokacije iz entiteta RS 

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiv

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Ustavni sud Bosne i Hercegovine je presudio da 9. januar ne može biti „Dan RS“. Sa jakim razlozima za takvu odluku. Tog dana 1992. godine izvršen je udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, saopćila je danas Stranka demokratske akcije. 

Uz to, dodaju, 9. januar i razlozi zbog kojih su vlasti entiteta RS odlučile da ga obilježavaju kao „Dan RS“ je diskriminatoran u svojoj suštini i u načinu na koji se obilježava. Entitet RS nije, niti može biti entitet samo jednog naroda.

- Unatoč presudi koja je konačna i obavezujuća vlasti entiteta RS nastavljaju sa obilježavanjem ovog dana, direktno kršeći odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te uz to organizirajući i parade sa dugim cijevima i oklopnim vozilima, čime  namjerno izazivaju dodatne tenzije. Radi se o neupitnom i flagrantnom antidejtonskom djelovanju - stoji u saopćenju. 

SDA traži od PIC-a, OHR-a i EUFOR-a da konačno počnu u punom kapacitetu koristiti mandat i izvršavati obaveze ustanovljene Dejtonskim mirovnim sporazumom. Oni su u skladu s tim mandatom dužni da bez ikakvog kalkulisanja i odlaganja sanckionišu sve one koji organizovanjem proslave neustavnog „Dana RS“ i militarističkih parada žele isprovocirati incidente i narušiti stabilnost u Bosni i Hercegovini.

- Također, od Tužilaštva Bosne i Hercegovine tražimo da prestane kalkulisati i da konačno pokrene krivične postupke protiv osoba odgovornih za kršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Radi se o krivičnom djelu koje je sankcionirano članom 239. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u kojem je navedeno: „Službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koje odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina“ - navodi se.

Građane Bosne i Hercegovine SDA poziva da ne nasjedaju na provokacije, jer cilj onih koji na ovakav način krše ustavne i zakonske odredbe i organiziraju parade jeste da izazivu incidente i ugroze mir i stabilnost.

- Ono što cjelokupna javnost može i treba raditi jeste da traži odlučnu akciju onih koje na to obavezuje Dejtonski mirovni sporazum i Krivični zakon Bosne i Hercegovine, kako bi nakon višegodišnjeg kukavičkog kalkulisanja konačno počeli raditi svoj posao - saopćila je SDA.

(FENA) F. F.

SDA

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo