Ekonomija     | 04.01.2023. 14:37 |

Elektroenergetski sektor u 2023 - Tranzicija je veliki izazov

FENA Darinka Mitrović,

SARAJEVO, 4. januara (FENA) - Saradnja i dijalog između ključnih faktora je od suštinskog značaja za uspješno postizanje ciljeva pune dekarbonizacije, dakle i tranzicije elektroenergetskog sistema u Bosni i Hercegovini - izjavio je Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) na početku godine u kojoj će tranzicija biti u fokusu ove strukovne organizacije.  

 

Pritom je podsjetio na stav Međunarodne agencije za energiju (IEA) da je ubrzanje dekarbonizacije najvažniji korak kako bi se mogla postići ugljična neutralnost do 2050. Posebno se navodi da bi u 2030. godini bilo potrebno povećati udio obnovljive energije u proizvodnji električne energije na 60 posto.

- Razvoj nove infrastrukture koja omogućava čistu i pristupačnu energiju od suštinskog je značaja za postizanje klimatskih ciljeva. To može imati određene ekološke i društvene utjecaje, te je potrebno postaviti zahtjeve tako da ovi utjecaji budu minimalni, da promovišu pozitivne doprinose i da ni na koji način ne ugrožavaju postizanje ciljeva održivosti - dodao je Bičakčić.

Tranzicijom elektroenergetskog sektora sveobuhvatno će se baviti i učesnici ovogodišnjeg 16. Savjetovanja CIGRE BiH, što se može zaključiti i na osnovu objavljenih preferencijalnih tema o kojima će autori pisati stručne i naučne radove.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lakić i Vickers o predstojećoj energetskoj tranziciji u BiH

Bajramović: Dugogodišnja saradnja u elektroenergetskom sektoru od interesa za BiH i Crnu Goru

Energetska tranzicija direktno je vezana za živote građana BiH

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost