Bosna i Hercegovina     | 09.12.2022. 13:47 |

U Bihaću otvoren prvi HUB za učenje i razvoj djece

FENA Foto: Fena

BIHAĆ, 9. decembra (FENA) - Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona i organizacija Save the Children za sjeverozapadni Balkan, u sklopu projekta humanitarne pomoći koji ima za cilj pružiti podršku u učenju djeci iz lokalne zajednice i djeci u pokretu, uspostavili su kabinet za učenje u OŠ "Harmani 1“ Bihać.

Ova učionica je u potpunosti modernizovana i opremljena IT opremom poput 3D printera, pametnih tabla, laptopa, opreme za video i audio ozvučenje i projekcije, setova za elektroniku i robotiku, te funkcionalni namještaj.

Kabinet je prvi ovakvog tipa u Unsko-sanskom kantonu i predstavlja značajnu ulogu u jačanju kapaciteta škole da pruži što adekvatnije obrazovanje, a istovremeno djeca imaju priliku da uče upravljati modernim tehnologijama.

- U sklopu naše dugogodišnje saradnje s Ministarstvom obrazovanja USK-a, sagledavajući potrebe obrazovanja i djece u ovom kantonu, a u sklopu podrške djeci migrantima i izbjeglicama i njihovom obrazovanju, opremili smo ovu digitalnu učionicu koja će služiti potrebama razvojnih programa, kao i za podršku u učenju – kaže voditeljica programa obrazovanja Save the Children Maja Andrić.

U projekt opremanja učionice uloženo je 60.000 KM i ona bi trebala poslužiti kao model učionica budućnosti. Digitalizacija je proces koji se odvija širom svijeta, a BiH kasni u odnosu na zemlje Evropske unije kroz obrazovne reforme.

-O ovakvim stvarima se ranije samo pričalo i to je za naše podneblje bilo nešto imaginarno kada je naše obrazovanje u pitanju. Možemo slobodno kazati da su ovim djeca dobila priliku da počnu razmišljati i da ne uče sve stvari napamet. Učili su šta je 3D printer i kako on funkcioniše, ali nisu vidjeli 3D printer. Sada smo dobili priliku da dijete uradi neki dizajn u programu i da to što je uradilo, isprinta u 3D printeru - kazao je direktor OŠ Harmani 1 Sanjin Bećirović.

Ovim kabinetom se nastavlja kontinuirana podrška djeci s poteškoćama u učenju po redovnom nastavnom planu i programu nastalim posljedicama pandemije, kao i djeci migrantima i izbjeglicama.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Children konferencija - 'Škole kao zelene zone'

Stručna obuka za nastavnike engleskog i njemačkog jezika u USK

Hiljade djece u regionu izloženo različitim vrstama rizika u okruženjima u kojima odrastaju

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel