Bosna i Hercegovina     | 08.12.2022. 10:59 |

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Mostar dobio kuhinju u kojoj će se pripremati tradicionalni specijaliteti

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 7. prosinca (FENA) – U okviru projekta "Unaprjeđenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsko naslijeđe (CUHaCHA)" u prostorijama Crvenog križa Grada Mostara u četvrtak je svečano otvorena kuhinja u kojoj će se pripremati različiti tradicionalni specijaliteti.

Presijecanjem vrpce kuhinju su otvorili ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Hecegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović i direktor Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz.

Tom prigodom, ministar Hadžović kazao je kako je kroz projekt "CUHaCHA" opremljena kuhinju u Crvenom križu koja će biti od koristi svim građanima i u idućih 10 godina ona će biti vlasništvo i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a i Crvenog križa Grada Mostara.

- Vrijednost ove kuhinje je negdje oko 60.000 eura, a vrijednost radova na uređenju ovih prostorija je oko 30.000 eura – istaknuo je ministar Hadžović.

Također, u sklopu projekta urađena je Monografija kulinarske baštine zajedno s partnerima Zadarskom županijom i Općinom Tivat.

- Ovaj projekt je značajan iz razloga što će naši učenici imati priliku naučiti praviti različite vrste kuharskih specijaliteta, a ovdje ima i poseban dio za njih gdje će zajedno s kuharom imati praktičnu nastavu – istaknuo je ministar Hadžović.

U sklopu projekta organizirat će se teoretske i praktične radionice gdje će kuhari raditi zajedno s polaznicima, a planirano je i održavanje sajma CUHaCHA-e na kojem će specijalitete kuhari i polaznici dijeliti besplatno građanima na šetalištu u Mostaru tijekom trajanja zimskog grada.

Direktor Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz zahvalio je županijskom Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa i ministru Hadžoviću što je prepoznao ulogu i značaj Crvenog križa kao jednog od ozbiljnijih partnera na području HNŽ-a, ali i cijele BiH.

- Mislim da je ovaj projekt samo jedan iskorak onoga što smo dosada radili i nadam se da ćemo mi ispoštovati sve ono što je planirano ovim projektom, a to je baštinjenje kulinarske vrijednosti i onoga što su radili naši stari, ono što je naša tradicionalna kuhinja u BiH i da ćemo mi to prenijeti prvenstveno učenicima i turistima koji budu ovdje dolazili, a naravno i ekskurzijama koje budu dolazile s područja cijele BiH da im predstavimo naše kuharsko umijeće Hercegovine – istaknuo je Kajtaz.

Projekt "CUHaCHA", realizira se u okviru programa suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, a glavni mu je cilj unapređenje prekograničnog partnerstva provođenjem aktivnosti usmjerenih na jačanje turističke ponude uspostavljanjem zajedničkih staza kulinarske baštine, izradu monografije, edukaciju pružatelja usluga u pripremi i prezentaciji tradicionalnih jela kako bi se osiguralo bolje upravljanje kulinarskom baštinom, te uređenje tradicionalnih kuhinja za promociju kulinarske baštine programskog područja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Svjetski dan humanosti: Izražena svijest bh. građana za pomoć drugima (VIDEO)

Sajam kulinarske baštine 'CUHaCHA' u subotu u Mostaru

Mostar dobio kuhinju u kojoj će se pripremati tradicionalni specijaliteti (VIDEO)

Promo

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima