Bosna i Hercegovina     | 07.12.2022. 14:40 |

Projekat 'Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu' uspješno se provodi i u Bihaću

FENA Muhamed Sadiković, Foto: Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 7. decembra (FENA) - "Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu" je trogodišnji projekat regionalnog karaktera u kojem učestvuje 14 gradova i općina, odnosno njihovih komunalnih preduzeća iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Nositelji i financijeri projekta su tri operatera za skupljanje ambalažnog otpada među kojima je EKOPAK iz Bosne i Hercegovine, te Njemačka razvojna agencija - GIZ.

S obzirom da je Javno komunalno preduzeće Komrad iz Bihaća jedan od partnera, danas je u gradu na Uni i prezentiran kompletan projekat, kao i dosadašnji učinci.

Cilj projekta je uspostaviti kvalitetne modele sakupljanja staklene ambalaže, što je korisno ne samo iz ekološkog aspekta, nego i kao način ostvarivanja dodatnih financijskih rezultata komunalnih preduzeća. Za četiri općine i grada u BiH pripremljene su određene analize, a podijeljeno je i 200 kontejnera za prikupljanje.

- Osim u Bihaću, u Novom Travniku, Ilidži i Konjicu urađene su i prepravke na vozilima, te sa sa prikupljanjem krenulo u aprilu 2021. godine. Realizaciju je usporila pandemija koronavirusa, no svakako su rezultati ohrabrujući. Prikupljanje staklene ambalaže je na nivou projekta povećano za 27 posto, dok je u ove četiri bosanskohercegovačke općine ili grada količina skoro uduplana u odnosu na prethodnu godinu, kazao je direktor Asocijacije za ekonomski razvoj Redah iz Mostara Ivica Sivrić.

Javno komunalno preduzeće Komrad iz Bihaća u ovoj je godini prikupilo više 60 tona staklene ambalaže.

 - Značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu i želimo nastaviti sa tim pozitivnim trendom. Inače, projekat u našem gradu realiziramo tako što smo prikupljanje staklene ambalaže podijelili u tri gradske zone. Posebna pažnja usmjerena je na Horeca zonu- u koju smo svrstali naše ugostiteljske objekte i smještajne kapacitete. Tu su još i gradska, odnosno ruralna zona. U tim zonama postavljeno je 60 kontejnera - zvona, koje smo dobili kroz sami projekat. Među prvima smo se uključili u ovu priču, jer želimo na svaki način unaprijediti naš rad i organizaciju samog preduzeća, riječi su šefa Službe tehničke pripreme i razvoja Javnog komunalnog preduzeća Komrad Bihać Muharema Veladžića.

Prezentacija u Bihaću bila je prilika i za predstavnike komunalnih preduzeća iz drugih gradova i općina Unsko-sanskog kantona za upoznavanje sa kompletnim procesom, te ostvarivanje eventualne saradnje sa bihaćkim Komradom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ekopak u prvih šest mjeseci ove godine na reciklažu predao oko 10.000 tona ambalažnog otpada

Ekopak ispunio godišnje ciljeve za 2022. godinu, reciklirano 15.000 tona ambalažnog otpada

Iz četiri bh. lokalne zajednice predato na reciklažu 208.000 kg staklenog ambalažnog otpada

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel