Bosna i Hercegovina     | 18.12.2022. 09:47 |

Iz četiri bh. lokalne zajednice predato na reciklažu 208.000 kg staklenog ambalažnog otpada

FENA Jasna Avdibegović, Foto: Arhiva

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Vodič za upravljanje staklenom ambalažom nastao je kao rezultat velikog regionalnog projekta pod nazivom "Upravljanje staklenom ambalažom u zemljama Zapadnog Balkana".

 

U cilju unaprjeđenja reciklaže staklene ambalaže u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji je od 2020. do 2022. godine implementiran taj projekat čiji je cilj bio povećanje stope reciklaže stakla za 20 posto - kazala je u razgovoru za Fenu direktorica "Ekopaka" Amela Hrbat, naglašavajući značaj tog regionalnog projekta. 

Projekat "Upravljanje staklenom ambalažom u zemljama Zapadnog Balkana" implementiran je u okviru programa razvojnog partnerstva sa privatnim sektorom (develoPPP), a sufinansiran je od njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), kao i operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom Ekopak iz Bosne i Hercegovine, Sekopak iz Srbije i Pakomak iz Sjeverne Makedonije.
 
- Vodič za upravljanje staklenom ambalažom je dio informiranja i edukacije stanovništva, odnosno lokalnih samouprava u kojima je proveden projekat, a ponuđen je i ostalim lokalnim samoupravama koje žele uspostaviti efikasan sistem prikupljanja i reciklaže staklenog ambalažnog otpada - kazala je Hrbat.

Ona je mišljenja da je Vodič veoma koristan alat koji će koristiti općinama, komunalnim preduzećima, privatnim skupljačima ambalažnog otpada, ali i građanima i svim onima koje zanima kako poboljšati sistem reciklaže staklene ambalaže u BiH.

- Ovo je prvi put da se na jednom mjestu možemo informirati i educirati u vezi odlaganja, prikupljanja, skladištenja i reciklaže staklene ambalaže, te se bliže upoznati o reciklaži staklene ambalaže u BiH, ali i u regiji - istakla je Hrbat.

Dodala je da Ekopak od 2012. godine radi na uspostavi i razvoju sistema upravljanja ambalažnim otpadom u BiH.

- Postignut je odgovarajući stepen reciklaže, ali prostora za unapređenje ima, pa tako i u reciklaži staklene ambalaže, te smo se rado priključili ovom regionalnom projektu. S tim u vezi, Ekopak je u saradnji sa GIZ-om nabavio i isporučio 190 specijalnih zvona za odlaganje staklenog ambalažnog otpada za Grad Bihać, te općine Novi Travnik, Konjic i Ilidža, a uz pomoć naših partnera komunalnih preduzeća osigurali prikupljanje i prevoz prikupljenih količina na reciklažu. U 2021. godine smo ukupno predali na reciklažu više od 150 tona staklene ambalaže, što je za 27 posto više nego na početku projekta. Uzimajući u obzir činjenicu da je cilj projekta bio povećanje od 20 posto, znači da je Ekopak sa svojim partnerima, javnim komunalnim preduzećima "Vilenica Čistoća" Novi Travnik, "Standard" Konjic, "Komrad" Bihać i "Rad" Sarajevo, cilj prebacio za sedam posto - kazala je Hrbat.
 
Naglasila je da je za vrijeme trajanja Projekta ukupno iz te četiri lokalne zajednice iz BiH predato na reciklažu 208.000 kg staklenog ambalažnog otpada i to: u Novom Travniku 114.000 kg, Bihaću više od 64.000 kg, Konjicu 19.000 kg i Ilidži 11.000 kg.

- Sav prikupljeni stakleni ambalažni otpad je transportovan na reciklažu u fabriku Vetropavk Straža koja se nalazi u Humu na Sutli (granica Hrvatske i Slovenije) - kazala je Hrbat.
 
Istakla je da je također implementirana i promocija projekta u kojoj su građani informirani i educirani o načinu odlaganja staklene ambalaže, dodavši da je posebna pažnja posvećena ugostiteljskim objektima koji su posebno uključeni u realizaciju projekta. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ekopak u prvih šest mjeseci ove godine na reciklažu predao oko 10.000 tona ambalažnog otpada

Ekopak ispunio godišnje ciljeve za 2022. godinu, reciklirano 15.000 tona ambalažnog otpada

Projekat 'Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu' uspješno se provodi i u Bihaću

Promo

Završene 14. Sportske igre mladih BiH: Najbolji putuju u Split na regionalno natjecanje

Naručite među prvima u m:tel-u: Galaxy Z Fold6 i Galaxy Z Flip6

M:tel: Dva m:tel prepaid broja po cijeni jednog