Bosna i Hercegovina     | 04.12.2022. 13:40 |

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Adventskim bazarom te podjelom paketića za Svetog Nikolu Zeničani slavili "Advent u Napretku"

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 4.decembra (FENA) – U ljetnoj bašti Hrvatskog doma Kralj Tomislav u Zenici, danas tačno  u podne počelo je trosatno druženje pod nazivom “Advent u Napretku”, a posjetioci su u prilici i da na adventskom bazaru kupe neke prehrambene ili druge korisne proizvode zeničkih nevladinih udruženja.

Organizator ovog druženja je Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” iz Zenice, čiji je predsjednik velečasni Vlatko Rosić u izjavi za Fenu napomenuo kako su potpuno “besplatno ustupili prostor raznim zeničkim udrugama” da bi i današnjom prodajom svojih proizvoda osigurale “dodatna sredstva za njihov rad”.  

-Advent u Zenici je skup aktivnosti koje su neke hrvatske i katoličke institucije organizirale ovdje u gradu. Osim ovog druženja na otvorenom, a povodom Svetog Nikole, danas ćemo u prostorijama našeg doma podijeliti i prigodne paketiće.

Pripremili smo 200 paketića, u saradnji sa pet zeničkih župa, a djeca su se prijavljivala u svojim župnim uredima. Dobili smo donacije od pojedinaca i firmi iz Grada Zenica, ali isto tako iz Visokog, Viteza i srednje Bosne. Dobri ljudi osigurali su poklone za mališane od prvog do petog razreda osnovnih škola- kazao je Rosić, koji je i ravnatelj Katoličkog školskog centra Sveti Pavao u Zenici.

Podvukao je kako im je bila želja da u vremenu Adventa organiziraju ovu lijepu manifestaciju te da ljudima pruže i adventski bazar, čiji je idejni začetnik tajnica HKD- a “Napredak” Andrea Margeta.

-Ugostili smo šest udruga. Pozvali smo i KŠC Sveti Pavao, “Framu”- to je franjevačka mladež ispred Župe Sveti Ilija Zenica, gospođu Marijanu Žepačkić koja radi jako divne rukotvorine, nakit i ostalo…

S nama su i članovi Gradskog odbora Zenica Mladeži Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine – istakla je Margeta.

Za glazbeni dio manifestacije, napomenula je, zadužen je ansambl “Novo nebo” iz Zenice. Obilježavanje Adventa u Zenici počelo je 26. novembra, manifestacijom “Blagoslov adventskog vijenca” u crkvi Sveti Ilija, gdje je 30. novembra održan i Adventski koncert.

U toku ovog adventskog mjeseca bit će upriličena i “Božićna izložba” (17. decembra u 19.00 sati, u Galeriji “Fra Ljubo Grgić” u crkvi Sveti Ilija, “Božićni koncert” (21. decembra u 19.00 sati, u KŠC Sveti Pavao), Žive jaslice i Božićno sijelo (18. decembra u 17.00 sati, u crkvi Bezgrešnog začeća u Crkvicama) te Malonogometni turnir zeničkih župa (28.decembra sa početkom u 11.00 sati, u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”) i Božićni šahovski turnir (29. decembra sa početkom u 17.00 sati, u Župnoj dvorani crkve Sveti Josip), a u organizaciji Šahovskog kluba “Napredak” i HKD “Napredak” Zenica.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uz pjesmu i druženje te humanitarni bazar obilježen Drugi 'Advent u Napretku' u Zenici

Zenička podružnica 120. obljetnicu HKD 'Napredak' obilježila izložbom slikara Miroslava Šetke

Zenički Odbor za međureligijsku saradnju dobija novi prostor za rad

Promo

Uz mtel Siguran NET budite bezbjedni gdje god da surfujete

Počinje nova sezona Addiko SME akademije, partner projekta i ove godine EBRD

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije