Bosna i Hercegovina     | 04.12.2022. 13:40 |

Adventskim bazarom te podjelom paketića za Svetog Nikolu Zeničani slavili "Advent u Napretku"

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 4.decembra (FENA) – U ljetnoj bašti Hrvatskog doma Kralj Tomislav u Zenici, danas tačno  u podne počelo je trosatno druženje pod nazivom “Advent u Napretku”, a posjetioci su u prilici i da na adventskom bazaru kupe neke prehrambene ili druge korisne proizvode zeničkih nevladinih udruženja.

Organizator ovog druženja je Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” iz Zenice, čiji je predsjednik velečasni Vlatko Rosić u izjavi za Fenu napomenuo kako su potpuno “besplatno ustupili prostor raznim zeničkim udrugama” da bi i današnjom prodajom svojih proizvoda osigurale “dodatna sredstva za njihov rad”.  

-Advent u Zenici je skup aktivnosti koje su neke hrvatske i katoličke institucije organizirale ovdje u gradu. Osim ovog druženja na otvorenom, a povodom Svetog Nikole, danas ćemo u prostorijama našeg doma podijeliti i prigodne paketiće.

Pripremili smo 200 paketića, u saradnji sa pet zeničkih župa, a djeca su se prijavljivala u svojim župnim uredima. Dobili smo donacije od pojedinaca i firmi iz Grada Zenica, ali isto tako iz Visokog, Viteza i srednje Bosne. Dobri ljudi osigurali su poklone za mališane od prvog do petog razreda osnovnih škola- kazao je Rosić, koji je i ravnatelj Katoličkog školskog centra Sveti Pavao u Zenici.

Podvukao je kako im je bila želja da u vremenu Adventa organiziraju ovu lijepu manifestaciju te da ljudima pruže i adventski bazar, čiji je idejni začetnik tajnica HKD- a “Napredak” Andrea Margeta.

-Ugostili smo šest udruga. Pozvali smo i KŠC Sveti Pavao, “Framu”- to je franjevačka mladež ispred Župe Sveti Ilija Zenica, gospođu Marijanu Žepačkić koja radi jako divne rukotvorine, nakit i ostalo…

S nama su i članovi Gradskog odbora Zenica Mladeži Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine – istakla je Margeta.

Za glazbeni dio manifestacije, napomenula je, zadužen je ansambl “Novo nebo” iz Zenice. Obilježavanje Adventa u Zenici počelo je 26. novembra, manifestacijom “Blagoslov adventskog vijenca” u crkvi Sveti Ilija, gdje je 30. novembra održan i Adventski koncert.

U toku ovog adventskog mjeseca bit će upriličena i “Božićna izložba” (17. decembra u 19.00 sati, u Galeriji “Fra Ljubo Grgić” u crkvi Sveti Ilija, “Božićni koncert” (21. decembra u 19.00 sati, u KŠC Sveti Pavao), Žive jaslice i Božićno sijelo (18. decembra u 17.00 sati, u crkvi Bezgrešnog začeća u Crkvicama) te Malonogometni turnir zeničkih župa (28.decembra sa početkom u 11.00 sati, u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”) i Božićni šahovski turnir (29. decembra sa početkom u 17.00 sati, u Župnoj dvorani crkve Sveti Josip), a u organizaciji Šahovskog kluba “Napredak” i HKD “Napredak” Zenica.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uz pjesmu i druženje te humanitarni bazar obilježen Drugi 'Advent u Napretku' u Zenici

Zenička podružnica 120. obljetnicu HKD 'Napredak' obilježila izložbom slikara Miroslava Šetke

Zenički Odbor za međureligijsku saradnju dobija novi prostor za rad

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!