Kultura     | 04.11.2022. 20:03 |

Zenička podružnica 120. obljetnicu HKD 'Napredak' obilježila izložbom slikara Miroslava Šetke

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 4. novembra (FENA) – Hepeningom i izložbom likovnih radova te instalacija zeničkog umjetnika i profesora Miroslava Šetke, u sali Hrvatskog doma “Kralj Tomislav”, zenička podružnica Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” dala je doprinos obilježavanju 120. obljetnice tog kulturnog društva.

Večerašnju izložbu svečano je otvorio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona prof. dr. Spahija Kozlić, koji je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da otvori izložbu svog nekadašnjeg profesora.

- Tek kasnije sam shvatio u kojoj je mjeri za umjetnost, za stvaralaštvo, bitna mašta, jer mašta zapravo na neki način jeste nada. Jeste onaj svijet koji čovjek stvara sebi, jer jednako kao što je i filozofija potrebna čovjeku da bi živio vlastiti, a ne tuđi život, tako je i sa umjetnošću.

Ona čovjeku, uistinu, treba. Jer, kako na jednom mjestu reče Fridrih Niče: Umjetnost i samo umjetnost! Imamo umjetnost, da ne bismo umrli od istine - kazao je Kozlić.

Predsjednik zeničkog “Napretka”, velečasni Vlatko Rosić, napomenuo je kako se ova, velika obljetnica za HKD “Napredak” slavi u cijeloj Bosni i Hercegovini i u svijetu pa su i oni, kao podružnica, željeli dati “obol toj vrijednoj obljetnici upravo izložbom našega profesora Miroslava Šetke”.

-Šetka je itekakao aktivni član 'Napretka', ali isto tako i kulturnih događanja u našem gradu Zenici. Upravo, ova njegova izložba, kako rekoh, bit će naš doprinos cijeloj jednoj lepezi događanja, koju HKD “Napredak” organizira u BiH i svijetu.

Središnja svečanost, proslava je već bila u Sarajevu, gdje je i sjedište 'Napretka', a obilježena je Simpozijom o povijesti 'Napretka' te, naravno, jednom velebnom akademijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu - podsjetio je Rosić.   

Program su, dodao je, obogatili kvintetom Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” iz Zenice, koji su predvodili profesor Davorin Bošnjaković i Đuro Đurić, koji su izveli posljednju pjesmu Tina Ujevića “Tamo da putujem”, koju je otpjevao i pokojni Arsen Dedić.

Sam autor, Miroslav Šetka, osim organizatoru HKD “Napredak” iz Zenice, zahvalio je i Sveučilištvu iz Mostara, koje je finansijski sudjelovalo u izradi kataloga i plakata za ovu izložbu.

-Naziv izložbe je 'Putevi i stranputice'. Izložio sam šahovsko polje, gdje linearne plohe - od greda pa po podu i koje se lome, u stvari predstavljaju puteve ili stranputice. Sada, da li je taj put stranputica ili ispravan put, to je upitno. Uvijek je pitanje!

Bilo da se gleda pojedinačno, bilo da se gleda globalno ili lokalno, uvijek postoje putevi koji se biraju, a koji mogu biti pogrešni, krivi ili ispravni. Na kraju krajeva, postavljam i pitanje: Da li, uopće, mi biramo?!

Da li je sloboda izbora stvarno sloboda izbora li su neke stvari već određene; nekim strukturama, koje vjerovatno upravljaju ili djeluju, vrlo moćno na sve takozvane izbore. Pogotovo kada se gleda šta sve na nas utiče, koji sve mediji ne utiču; način na koji mediji prenose određene informacije…- kazao je Šetka.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Adventskim bazarom te podjelom paketića za Svetog Nikolu Zeničani slavili "Advent u Napretku"

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo