Bosna i Hercegovina     | 03.12.2022. 12:22 |

Uklanjanjem barijera omogućiti socijalno uključivanje osoba s invaliditetom - panel

FENA Roland Grabovac, Foto: Mario Obrdalj

MOSTAR, 3. prosinca (FENA) – Razvijene europske zemlje više od 50 godina bave se položajem osoba s invaliditetom u društvu, dok je Bosna i Hercegovina tek na početku rješavanja tog pitanja, istaknuto je na panel diskusiji “Govorimo bez predrasuda - ovaj put sa i za roditelje osoba s invaliditetom” održanoj u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Koalicija udruga „Zajedno smo jači” ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava petodnevnim programom, a u fokus današnjeg dana stavljeni su roditelji osoba s invaliditetom i izazovi s kojima se oni svakodnevno susreću.

- Cilj je podići svijest zajednice o tome koliko je složen život obitelji osoba s invaliditetom, koliko su oni na margini, koliko su zakonska rješenja često samo formalna, a u biti ništa značajno ne mijenjaju - izjavila je Danijela Kegelj iz Udruge „Vedri osmijeh”.

Po njezinim riječima, kada je u pitanju položaj osoba s invaliditetom u bh. društvu određen napredak postoji, a u taj napredak uložen je ogroman trud pojedinaca i udruga.

- Ono što često ponavljamo je da mi imamo neke dobre zakone vezane za ovu populaciju, ali njihova primjena u praksi je često manjkava i nedostatna. Problem je i neusklađenost različitih zakonskih rješenja. Na primjer, Zakon o roditeljima njegovateljima uopće nije usklađen sa Zakonom o radu, a to u praksi znači da netko može biti roditelj njegovatelj, ali nikada neće ostaviti pravo na mirovinu - upozorila je Kegelj.

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom organizira se u sklopu kampanje “Nas 15” projekta EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom, a po riječima projekt koordinatorice Udruge „Vedri osmijeh” Matee Kegelj ove godine naglasak je na pitanju pristupačnosti.

- Kad je u pitanju pristupačnost, tu podrazumijevamo pristupačnost infrastrukturnim objektima i ustanovama, ali i pristup informacijama. Mi sami ne razumijemo uvijek sve što se oko nas događa, a kamoli neka osoba koja ima intelektualne poteškoće, stoga su nam u fokusu pristupačnost informacijama na televiziji, internetu i svugdje drugo u javnom prostoru - kazala je Matea Kegelj.

Dodala je kako je cilj ukloniti barijere, fizičke i svake druge, koje predstavljaju prepreke socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom.

- Kada su u pitanju fizičke barijere, ovdje u Mostaru nemamo zvučne semafore ni taktilne staze, imamo pokoju rampu, ali mnoge od tih rampi su u praksi neiskoristive. Sve to ukazuje da imamo puno prostora za napredak i da još je puno posla pred nama – poručila je Matea Kegelj.

Društvo u cjelini treba napraviti takvo okruženje da sve osobe, bez obzira na invaliditet, u jednakim okolnostima kao i drugi, mogu živjeti dostojanstven život, poruka je s današnje panel diskusije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Vedri osmijeh' organizira druženje 'Vedri vedre s prijateljima'

Udruga 'Vedri osmijeh' najavila tradicionalnu prodajnu izložbu i otvaranje renoviranih prostorija

Kampanja 'EMPOWER' budi svijest i donosi uspješne priče osoba s invaliditetom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu