Bosna i Hercegovina     | 30.11.2022. 09:14 |

U Kantonu Sarajevo u toku vakcinacija djevojčica protiv HPV-a

FENA Jasna Avdibegović, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - U Kantonu Sarajevo vakcinacija protiv HPV-a (humanog papiloma virusa), a u cilju  zaštite od raka grlića materice, je u toku i obavlja se u  školskim dispanzerima JU Dom zdravlja KS, potvrdila je Feni d. Anisa Bajramović, spec.epidemiologije, voditelj Odjela za imunizaciju JU Zavod za javno zdravstvo KS (ZZJZKS). 

Po njenim riječima, Ministarstvo zdravstva KS je podržalo izradu Programa HPV vakcinacije u KS, uz izdvojena finansijska sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, za nabavku, a JU ZZJZKS je raspisao javnu nabavku i vakcine su distribuirane nakon toga u JU Dom zdravalja KS, za aplikaciju na primarnom nivou zdravstvene zaštite - Školski dispanzeri.

- U ovoj fazi Programom HPV vakcinacije u KS koje je usvojilo Ministarstvo zdravstva predviđene su djevojčice 6. razreda osnovnih škola u KS - kazala je Bajramović.

Dodala je da će znati kakav je odziv roditelja djevojčica tačno kada se bude izradio prvi mjesečni izvještaj o potrošnji HPV vakcine sa svih osam lokaliteta školskih dispanzera, te dodala  da je vakcinacija počela 7. novembra.

Naglasila je da je ZZOKS odvojio finansijska sredstva za nabavku 1.689 doza za 844 djevojčice 6. razreda. Primaju se dvije doze za taj uzrast (11-12 godina imaju djevojčice 6. razreda).

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo dr. Enis Hasanović je u razgovoru za Fenu kazao da Zavod u sklopu svog redovnog rada svakodnevno radi na pregledima pacijentica s ciljem ranog otkrivanja promjena koje vode do karcinoma grlića materice.

- Svakodnevno se uzima veliki broj PAPA briseva (prošle godine je uzeto 16.000 PAPA briseva u Zavodu za zaštitu žena i materinstva KS), po potrebi se radi i kolposkopija te uzima bris za HPV koji se šalje na DIP KCUS-a gdje se vrši detekcija prisustva HPV virusa - kazao je Hasanović.

Istakao je da je tokom 2021. godine ukupno uzeto i očitano 16.000 PAPA briseva u Zavodu za zaštitu žena i materinstva KS.

- Ove godine će taj broj biti znatno veći sa obzirom na to da je za  deset mjeseci ove godine (zaključno sa oktobrom ove godine) uzeto i očitano 15.267 PAPA briseva - kazao je. 

Naglasio je da je primarna prevencija najbolja sa obzirom da se kroz vakcinaciju protiv HPV virusa sprečava infekcija i dalji niz promjena koje su izazvane ovim virusom, koje mogu voditi do displazija (od CIN 1 do CIN2 i CIN 3), zatim do CIS (početni karcinom), do invazivnih karcinoma ako se na vrijeme ne otkrije i liječi.

- To je najbolja prevencija i pogodnost je da to imamo mogućnost uraditi kod ovog karcinoma, za razliku od ostalih karcinoma u ljudskom tijelu, jer je ovdje poznat uzročnik koji dovodi do promjena koje vode do karcinoma, a to je HPV virus. Sekundardna prevencija se sprovodi kroz redovne ginekološke preglede i uzimanje PAPA briseva gdje se promjene otkrivaju u početnom stadiju kada je izliječenje potpuno i jednostavno, za razliku od promjena koje su uznapredovale, kada imamo proširene karcinome koje zahtjevaju hirurško liječenje a nekada i terapiju zračenjem i/ili kemoterapiju. To su bolni, dugotrajni, skupi procesi koji zahtjevaju dosta vremena, sredstava i ostavljaju posljedice na život i zdravlje pacijentica, a nažalost nekada je i kasno za izliječenje i zavšava smrtnim ishodom, kada se karcinom veoma kasno otkrije - kazao je Hasanović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hitna pomoć Sarajevo dobila višenamjenski ultrazvučni aparat, uskoro rekonstrukcija zgrade

Odata počast ubijenim tokom dženaze na mezarju Budakovići 1993. godine

Uk: Aktivno pratim rad Uprave policije KS

Promo

Održan 8. Innovation day AS Holdinga i nagrađeni najbolji inovatori

M:tel donosi bezbrižnu komunikaciju i na putovanju

Maker.ba - Savršena platforma za inovacije i kreativnost