Svijet     | 24.11.2022. 14:57 |

Francuski parlament glasa o uvrštavanju prava na abortus u ustav

FENA Internet, Foto/ Twitter

PARIZ, 24. novembra (FENA) - Francuski poslanici u četvrtak su raspravljali o tome da li da uvrste pravo na abortus u ustav, dok poslanici s ljevice i centra tvrde da poništenje istorijske presude o pravu na abortus od američkog Vrhovnog suda pokazuje potrebu za novim koracima.

Žene imaju zakonsko pravo na abortus u Francuskoj otkako je zakon usvojen u 1974. i ažuriran je nekoliko puta otada, dok je posljednja modifikacija u februaru proširila pristup abortusu na 14 sedmica od trudnoće s ranijih 12.

Uvrštavanje tog prava u ustav dodatno bi ga zaštitilo i učinilo bi nemogućim njegovo poništenje u Francuskoj, izjavila je poslanica La France Insoumise (Nepokorena Francuska) Mathilde Panot.

- Ono ima za cilj spriječiti svaku regresiju. Ne želimo da pružimo bilo kakvu priliku ljudima koji imaju neprijateljski stav prema abortusu i pravima na kontracepciju – poručila je Panot parlamentu.

Pravo na abortus raširenije je u Francuskoj nego u Sjedinjenim Državama ili u nekim članicama EU. Oko 83 posto francuskih građana zadovoljno je činjenicom da je abortus legalan, pokazala je anketa zavoda Ifop u julu, za 16 posto više nego prije tridesetak godina.

Ista anketa pokazala je da 81 posto ispitanika podržava da se pravo na abortus uvrsti u ustav, prenosi Reuters.

 

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Collet: Zatvorili smo Musu koji je izvanredan košarkaš

Francuzi obavljaju posljednje pripreme pred večerašnju utakmicu sa BiH

Macron i Biden pozvali na hitnu isporuku humanitarne pomoći Pojasu Gaze

Promo

Trivan: Uspešnost m:tel-a ključna je za rast cele privrede

Samsung predstavlja novu i poboljšanu fitness narukvicu, Samsung Galaxy Fit3

Otvoren međunarodni javni konkurs NLB Grupe za mlade umjetnike