Ekonomija     | 11.11.2022. 12:02 |

Potpisan ugovor za izgradnju dionice autoceste Putnikovo Brdo – Medakovo

FENA Saopćenje, Foto/ JP Autoceste FBiH

MOSTAR, 11. studenoga (FENA) – Ugovor o izgradnji 8,5 kilometara duge dionice koridora Vc Putnikovo brdo – Medakovo potpisan je u sjedištu Autocesta Federacije BiH u Mostaru.

Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor, uime izvođača radova Jasmin Bučo, direktor kompanije Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i Salih Kovačević iz Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo.

Vrijednost ugovorenih radova je 167.062.555,93 eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca, priopćeno je iz Autocesta FBiH.

Na dionici Putnkovo Brdo – Medakovo gradit će se šest mostova, jedan cut&cover tunel, pet potputnjaka, jedan natputnjak, sedam hidrotehničkih objekata, dvije petlje, čeono naplatno mjesto te jedan centar za održavanje i kontrolu prometa na autocesti.

Također, dio projekta je i regulacija rijeke Usore u dužini potrebnoj za izvođenje predmetne dionice autoceste na koridoru Vc, regulacija rijeke Tešanjke, izmještanje postojeće magistralne ceste M-4, dužine 8,5 kilometara te rekonstrukcija lokalnih cesta.

- Potpisivanjem ugovora za izgradnju autoceste na dionici Putnikovo brdo – Medakovo imamo u izgradnji sedam gradilišta za novih 40 kilometara autoceste. Planiranom dinamikom u naredne dvije godine u prometu će biti novih 23 kilometra autoceste na sjeveru koridora Vc, a u ovoj i narednoj godini će se započeti izgradnja novih 85 kilometara autoceste u vrijednosti 3,5 milijardi eura. U narednih 15 do 20 dana potpisat ćemo ugovor za izgradnju 22 kilometra autoceste za dionicu Medakovo - Ozimice. Do kraja godine je planiran početak gradnje kompletnog sjevernog dijela koridora Vc, odnosno ukupno 50 kilometara - izjavio je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

Izgradnja ove dionice financirat će se sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), te bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Počiteljski most saniran, još nije poznat datum puštanja u promet

'Eko Dvogled':Trasa autoceste na Koridoru Vc južno od Mostara nije u skladu sa standardima EBRD-a

U tijeku sanacija mosta u Počitelju, u promet će biti pušten do početka ljeta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu