Bosna i Hercegovina     | 31.10.2022. 10:42 |

U slovenskim školama 163 učenika imaju dopunsku nastavu iz bosanskog jezika

FENA Nermina Omerbegović, FOTO FENA

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Nastava bosanskog jezika počela je u slovenskim osnovnim školama početkom oktobra. Realizira se u dvanaest škola na području cijele države, a svi predavatelji svoje znanje djeci bosanskog porijekla, kao i ostalim zainteresovanim učenicima, prenose na volonterskoj bazi.

Bosansko akademsko društvo u Sloveniji (BADS) je u junskim razgovorima sa nadležnim ministarstvom iniciralo učenje bosanskog jezika kao dopunske nastave u slovenskim osnovnim školama, te naišlo na podršku institucija, kao i profesora bosanskog jezika i književnosti koji su se javili i ponudili saradnju.

Trenutno su za nastavu bosanskog jezika i kulture prijavljena 163 osnovnoškolca.

Iz BADS-a navode da će biti pokrenute aktivnosti kako bi taj predmet postao izborni, što znači dio školskog, ocjenjivanog kurikuluma.

Prema riječima Mirele Galijašević Rahić, voditeljice sekcije za bosanski jezik u BADS-u i jedne od predavateljica, nastavnicima veliki izazov predstavljaju kombinirane grupe učenika od 1. do 9. razreda.

Galijašević Rahić za Fenu objašnjava da je zbog toga malo teže raditi, ali se predavači snalaze.

- Prilagođavamo gradivo, za mlađe se uvijek nađe nešto za crtati o predviđenoj temi, dok starijim učenicima pokušavamo prenijeti više znanja. Nedostatak su udžbenici, zbog različitog uzrasta učenika moramo koristiti različite udžbenike, nastavne metode, igre i slično. Učenici su oduševljeni idejom da mogu učiti bosanski jezik i u školi, a nastavnici su sretni što imaju priliku da rade ono za šta su se školovali i što vole - kazala je.

Podatak da u slovenskim školama 163 učenika imaju dopunsku nastavu iz bosanskog jezika je, prema mišljenju predsjednika Bosanskog akademskog društva u Sloveniji Edvina Derviševića pokazatelj da je BADS na pravom putu.

- Profesori bosanskog jezika, članovi akademske zajednice, dobili su priliku da se dokažu u profesiji za koju su završili fakultete. Djeca, porijeklom iz Bosne dobijaju akademsko znanje bosanskog jezika, na jednostavan i zanimljiv način - podvukao je u izjavi za Fenu Dervišević.

U BADS-u su zadovoljni odazivom djece i roditelja, s obzirom na to da je nastava organizovana u jako kratkom roku. Uvjereni su, da će u narednim školskim godinama još više mališana posjećivati nastavu iz bosanskog jezika, te da će im uspjeti i riješiti problem financiranja nastavnog kadra, koji, za sada, sve rade na volonterskoj bazi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Cazinjanka Nurtena Murić u Njemačkoj izdala publikaciju 'Bosanska riječ'

Završena trodnevna manifestacija Dani Bosne u Sloveniji

Izložbom 'Povelje bosanskih vladara i vlastelina' otvara se manifestacija 'Dani Bosne' u Sloveniji

Promo

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Phone 13, iPhone 14 i 14 Plus po sniženim cijenama u m:tel ponudi

U jeku otpuštanja na globalnom nivou domaća IT kompanija zapošljava više od 30 ljudi