Kultura     | 09.12.2023. 10:16 |

Ljubljana-BADS organizuje pretpraznično druženje i aukciju slika Mujezinovića, Beusa i Kantardžića

FENA Saopćenje, Foto/ Ilustracija

LJUBLJANA/SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Aukcija tri umjetničke slike, tri vrhunska bh. likovna umjetnika sa slovenskom adresom - Ismara Mujezinovića, Petra Beusa i Narcisa Kantardžića,  bit će održana 14. decembra u organizaciji Bosanskog akademskog društva  (BADS) u Sloveniji u okviru  pretprazničnog druženja u prostorijama ljubljanskog Magistrata, saopćeno je iz BADS-a.

Ova aukcija je prvi događaj te vrste u  organizaciji BADS-a, a nosi snažnu humanitarnu poruku. Slikari su se, naime, odlučili polovicu prihoda donirati BADS-u, kako bi društvo sakupilo novac za plaćanje putnih troškova profesorima bosanskog jezika i kulture koji već drugu godinu zaredom volonterski obavljaju taj važan posao.

Iako su odnosi sa Veleposlanstvom BiH u Sloveniji  tradicionalno odlični, naročito od kada je ambasador Dario Novalić, važno je reći da je projekt uvođenja bosanskog jezika u slovenske osnovne škole u potpunosti ovisan od Bosanskog akademskog društva, te je jedini takve vrste bez podrške matične države.

Veče bosanskih akademika u Sloveniji,  započeće razgovorom sa Tonijem Skrbincom, književnikom, majstorom kratke priče, novinarom i publicistom, Sarajlijom koji više od tri decenije živi u Mariboru. Skrbinac je objavio pet zbirki kratkih priča koje su izazvale veliku pažnju i simpatije čitateljstva, a njegova sarajevska promocija bila je jedan od najposjećenijih događaja takva vrste u protekloj godini. Sa Skrbincom će razgovarati književnica i novinarka, te potpredsjednica BADS Adriana Kuči, saopćeno je.

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Manifestacija 'Dani Bosne ' u Ljubljani ove godine posvećena ženama i nasilju nad ženama

U Sloveniji podijeljene prve diplome dopunske nastave bosanskog jezika

U slovenskim školama 163 učenika imaju dopunsku nastavu iz bosanskog jezika

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel